nieuws

Procurement geeft inkoop extra status: “Dan maar in het Engels”

bouwbreed Premium 866

Procurement geeft inkoop extra status: “Dan maar in het Engels”

Het vak van inkoper krijgt eindelijk meer status. Het belang dat dit kabinet hecht aan duurzaamheid en circulariteit zorgt voor een onverwachte boost: “Duurzaam inkopen moet en dan blijkt deze afdeling ineens heel belangrijk. Inkopers moeten wel opletten niet de rol van politieagent te gaan spelen.”

Manager Maarten Kaster van expertisecentrum Pianoo is in zijn nopjes dat 830 inkopers naar het Spant in Bussum zijn afgereisd voor de nieuwste trends op inkoopgebied. Jarenlang bungelde de rol van inkoper ergens onderaan bij gemeentes, waterschappen en andere publieke opdrachtgevers.  “Nu staat inkoop zelfs genoemd in het regeerakkoord. Dat is voor het eerst.”

Jaarlijks kopen overheden voor ruim 70 miljard euro omzet in daarbij is nog een wereld te winnen op het gebied van social return, duurzaamheid en circulariteit. “Eigenlijk willen we alles tegelijk. Maar meestal werkt dat niet bij een goed inkooptraject.”

Professioneel opdrachtgeverschap werd wel belangrijk gevonden, maar kreeg weinig prioriteit en kon nauwelijks rekenen op aandacht van bestuurders. Kaster bespeurt een positieve trend dat die rol aan het verschuiven is en meer opschuift richting de top van organisaties. Maar hij is het helemaal eens met aanjager Matthijs Huizing van het Traject Beter Aanbesteden dat de rol van inkoper nog prominenter mag worden.

Zoiets als de boekhouder die controller werd

“Ik hoor ook steeds vaker de term ‘Procurement’. Er is niks mis met de term inkoper, maar als de Engelse benaming helpt om de status te verhogen, doe ik daar graag aan mee. Iets vergelijkbaar is eerder gelukt toen we de boekhouder controller zijn gaan noemen.”

Hij wijst daarbij bijvoorbeeld naar de inkoopafdeling van ProRail. De nieuwe CEO Pier Eringa gooide het roer om en doekte de complete afdeling AKI op. Na ruim twee jaar was AKI ontmanteld en stond er een compleet nieuwe inkooporganisatie: dichter bij de directie,  met vijftig mensen extra en meer aandacht voor feedback vanuit de marktpartijen. Bij inkoop wordt meer gelet op betrouwbare leveranciers en langjarige contracten. “Een belangrijk signaal over hoe een organisatie als ProRail denkt over inkoop”, vindt Kaster.

Risicomijdend gedrag is makkelijk

Hij ziet de strategische positie van inkoop veel vaker verschuiven, maar ziet daarbij wel weer nieuwe valkuilen. De overheid wil graag betrouwbaar zijn en heeft de neiging om risico’s te mijden. “Inkopers moeten niet de rol van politieagent gaan spelen en zich verschuilen achter regeltjes. Risicomijdend gedrag is het makkelijkste om buiten schot te blijven, maar is wel de reden waarom innovatie hopeloos achterblijft. Daar moeten wel echt van af.  Als we echt duurzame innovaties willen, zijn risico’s onvermijdelijk.”


Belangrijkste waarden publiek opdrachtgeverschap:

Betrouwbare partner richting de markt:

  • Voorspelbaarheid
  • Gemeenschappelijkheid in doelen en waarden

Betrouwbare entiteit vanuit verantwoordelijkheden in publieke bestel:

  • Transparantie
  • Integriteit

Bron: TUDelft Lizet Kuitert


 

 

Reageer op dit artikel