nieuws

Eureka! | Exoskelet: spaart rug bouwvakker

bouwbreed 2628

Eureka! | Exoskelet: spaart rug bouwvakker
Boudewijn Wisse en de exo-skelet

Doorwerken tot je 67ste. In de bouw is het haast niet te doen. Last van je knie, je pols… en natuurlijk van je rug. Om een bouwvakkerslichaam wat langer heel te houden is nu een oplossing bedacht. Vandaag in Eureka!: Het exoskelet.

EUREKA! Innovatie en bouw. Die twee gaan niet samen, was lange tijd de gedachte. Maar de nieuwe rubriek: Eureka! laat het tegendeel zien. Hierin staan we stil bij de allernieuwste bouwuitvindingen.

Een steen neerleggen, en weer opstaan. Nog een steen neerleggen en weer opstaan. Metselen is een hels karwei en zorgt voor een flinke belasting op de rug. Maar met het exoskelet aan, een soort draagbaar harnas, is het werk een stuk lichter voor de rug. Althans, dat claimt Boudewijn Wisse, directeur van het bedrijf Laevo en uitvinder van het Laevo exoskelet.

“We kwamen op het idee doordat we een oplossing wilden ontwikkelen voor de rugklachten in de zorg”, vertelt Wisse. “Inmiddels verkopen we het exoskelet niet in de zorg, maar in de industrie. Daar is het namelijk erg hard nodig. Mensen moeten vaker eerder stoppen met werken vanwege rugklachten. Hiermee kun je ervoor zorgen dat werknemers langer blijven doorwerken.”

Het ziet eruit als een heel gevaarte. Hoe doe je dit aan?
“Gewoon als jas. Je klikt de banden vast en stemt ze af op je lichaam. Daarna ben je ‘good to go’.”

En dan? Hoe werkt het?
“Het exoskelet neemt een deel van de rugspieractiviteit over. Door hoge druk op je ruggenwervels, krijg je rugklachten. Met dit harnas vermindert die druk. Het skelet neemt de spanning tot 40 procent over.”

Maar werkt dit wel comfortabel?
“Als je veel bukt, zeker. Als je maar een keer in het uur bukt, dan zou ik hem niet aan doen.”

Is het niet veel te zwaar om mee te werken?
“Nee, hij is juist heel licht. Na twintig minuten werken vergeet je dat je hem aan hebt, hij steunt namelijk op je heupen. Je moet er in het begin natuurlijk wel aan wennen.”

Is ie al op de markt?
“Ja, sinds 2015. De laatste versie sinds december vorig jaar. We verkopen hem vooral in de industrie en logistiek. In de bouw wordt hij ook gebruikt, maar nog niet op zo’n grote schaal. Dat komt omdat het exoskelet vooral geschikt is voor binnenwerk. Buiten komt er komt er stof tussen, of vuil. Er zijn wel mensen die hem buiten gebruiken en dan een overall eroverheen aan doen. Maar op dat punt moeten we hem nog verder door ontwikkelen. Dat is zeker onze intentie.”

En zo’n harnas bestaat nog niet?
“Er zijn vergelijkbare systemen aan het ontstaan. Maar ons systeem is een van de eerste die je echt kan gebruiken in de praktijk.”

En een tilarm dan. Dat is toch ook om je rug te verlichten?
“Ja, maar dat is voor het tillen van hele zware objecten. Het exoskelet heeft weinig zin als je 60 kilo moet tillen. Deze is vooral geschikt als je veel moet bukken, op dezelfde plek. In de zorg heb je ook tilliften, toch hebben mensen nog steeds rugklachten. Bovendien kun je het exoskelet meenemen van werkplek naar werkplek: je kunt hem aandoen wanneer je wilt. Dat maakt het een krachtig apparaat.”

Willen mensen wel zoiets aan doen op het werk? Geen last gehad van weerstand?
“Jawel, vooral in het begin. Toen was de eerste gedachte al snel: dat ziet er niet uit, dat doe ik niet aan. We begrijpen wel dat mensen moeten wennen aan hoe het eruit ziet, maar voor het comfort werkt het echt heel goed. Het product heeft veel meer voordelen dan nadelen. Inmiddels is het product bekender en wordt het meer geaccepteerd. Nu is het cool.”

Dus er is inmiddels veel vraag naar?
“Ja, heel veel. Meer dan we kunnen leveren, we zijn al tot einde van het jaar uitverkocht. We zijn aan het uitbreiden. We produceren er nu honderden per kwartaal. Meer kunnen we helaas nog niet maken.”

Hebben jullie hier een patent op?
“Ja, het exoskelet is helemaal van ons.”

Hoeveel kost het?
“Ongeveer 3.000 euro per stuk. Dit is wel afhankelijk van de versie en de regio.”

Zo, dat is een flink bedrag. Je kunt hier dus schatrijk van worden?
“Op dit moment nog niet. Maar exoskeletten zijn de nieuwe drones. Het is een productgroep waar heel veel gaat gebeuren. Dus het bedrijf kan er wel groot door worden.”

Over tien jaar bestaat het dus nog?
“Absoluut. Het exoskelet is nu al niet meer weg te denken. Ik heb klanten die geen dag meer zonder werken. Aan het einde van de dag hebben ze namelijk meer energie en geen rugklachten meer.”

Ben je hier dag in dag uit mee bezig? Wat is je drijfveer om door te zetten?
“Jazeker. Mijn drive is het gevoel dat we hier veel mensen mee kunnen helpen. Ik geloof dat werk een geluksfactor is. Als dat wegvalt is dat verschrikkelijk.”

Heb je nog andere innovaties in petto?
“We zijn met ons zusterbedrijf InteSpring bezig met een rugzaktilapparaat te ontwikkelen. Zodat je een zware last kunt meezeulen. In dit geval is het voor defensie, maar voor de bouw zou het ook prima kunnen werken.”


De bouwuitvinder

Naam: Boudewijn Wisse
Leeftijd: 39
Bedrijf: Laevo
Missie: Ervoor zorgen dat mensen langer en met meer plezier kunnen blijven werken.
Motto: Tussen 6 en oneindig zit niet veel. Daarmee bedoel ik: het is moeilijker om van 0 tot 6 te komen (dus om te beginnen) dan om vanaf 6 verder te gaan. Bij innoveren is dat zeker het geval.
Voorbeeld: Iedereen die in mijn Blue Sparrow-club zit. Dit is een club van technondernemers die hun inzichten met elkaar deelt. Dat is heel gaaf. Daar leer je zoveel van.

Reageer op dit artikel