nieuws

Ei van Columbus voor energieneutraal maken van hoogbouw

bouwbreed 1446

Ei van Columbus voor energieneutraal maken van hoogbouw

Gecombineerde dakinstallaties voor opwekking van wind- en zonnestroom kunnen het ei van Columbus bij energieneutraal maken van hoogbouw. Dat blijkt uit twee pilots met zogenoemde ‘Powernesten’. Ontwikkelaar Ibis Power gaat er vijfhonderd bouwen voor wooncomplexen.

Uit een pilot in Nieuwerkerk aan den IJssel blijkt dat een Powernest voldoende energie opwekt om hoogbouw deels van het gas af te krijgen. “Genoeg om in een windrijke omgeving de bovenste twaalf etages van een hoog gebouw geheel te laten draaien op duurzaam opgewekte stroom”, vertelt Alexander Suma van Ibis Power. “We zijn in gesprek met een aantal financiers en woningbouwverenigingen, waarvan een paar inmiddels hun handtekening hebben gezet. We gaan binnenkort bouwen.” Grootschalige productie van standaardmodules moet de prijs flink drukken.

De Eindhovense ontwikkelaar plaatste vorig jaar al een Powernest van 6 bij 6 meter op een flat aan de Henriëttedreef in Utrecht en eentje in de Eemshaven. Inmiddels is er een verbeterde versie. Voor de pilot in Nieuwerkerk bij Heijkoop Kraanverhuur gebruikt de ontwikkelaar een fors grotere installatie van 7,2 bij 10,8 meter. Powernest 2.0 is 4,8 meter hoog en kan afhankelijk van de omstandigheden jaarlijks ongeveer 24 mWh aan duurzame energie opwekken. Uit de proeven blijkt dat hij ongeveer 30 procent efficiënter is en bovendien 55 procent voordeliger in aanschaf. Dat komt doordat voor de constructie staal is gebruikt in plaats van duur kunststofcomposiet. Verder heeft de installatie een zwaardere, 3kW turbine en een eenvoudiger opzet. In plaats van vierzijdig is de installatie eenzijdig op de wind gericht.

Suma: “De wind komt bij ons bijna altijd uit het zuidwesten. Het blijkt veel kostenefficiënter om de installatie alleen daar op te richten.” Bij een aanschafprijs van 55 duizend euro komt de terugverdientijd volgens Suma uit op acht tot vijftien jaar. Windaanbod, gebouwhoogte en oriëntatie spelen daarin een belangrijke rol.

Een Powernest is uitgevoerd met ‘louvres’ – een soort jaloezieën. Wind die tegen het gebouw botst wordt daar overheen geleid richting een turbine. PV-panelen aan de bovenzijde van de constructie worden gekoeld door de forse versnelling van de windstroom die optreedt achter de louvres. Dat zorgt voor 10 tot 15 procent meer opbrengst.

Powernest kan direct op de hoofddraagconstructie van getunnelde gebouwconstructies, heeft proef uitgewezen.

De twee pilots krijgen een vervolg, onder meer op vliegveld Valkenburg, op de Lloydkade in Rotterdam en bij de herontwikkeling van de Bijlmerbajes. Maar het echte grote werk ziet Suma bij de noodzakelijke verduurzamingsopgave van Nederlandse appartementengebouwen. Vooral in de winderige kustprovincies ziet hij grote kansen. Ibis Power heeft becijferd dat daar alleen al 2163 woongebouwen staan met een hoogte van minstens vijftien meter. Suma: “Ik zie niet hoe je die zonder Powernest allemaal Nul-op-de-Meter kunt maken.”

Geluidhinder en trillingen leveren geen probleem op, bewees de proef op woonflat in Utrecht. De circa 8.500 kilo zware constructie kan direct op de hoofddraagconstructie van de veelal getunnelde gebouwconstructies. Suma: “In het ergste geval komen we uit op 3 procent meer belasting op de fundering. Dat kan iedere flat aan.”

Bestaande regelgeving is misschien de enige serieuze hindernis voor Powernest

Misschien is de bestaande regelgeving de enige serieuze hindernis. Het Powernest in Nieuwerkerk moest naast het pand van Heijkoop Kraanverhuur worden opgebouwd. “Op het dak mag niet van de gemeente, omdat er ook een historistische molen in de buurt staat”, zegt een woordvoerder van het kraanbedrijf. “Het is weer Holland op zijn smalst.”

“Jammer als gemeenten niet durven omdat ze het niet kennen”, reageert Suma. “Geef innovatie een kans, desnoods met een tijdelijke vergunning.”

Reageer op dit artikel