nieuws

Dura Vermeer wil personeel fitter, wendbaar én gelukkiger maken

bouwbreed 7205

Dura Vermeer wil personeel fitter, wendbaar én gelukkiger maken

Geen rugklachten, maar fit. Niet vastgeroest, maar wendbaar. Dura Vermeer investeert in bouwvakkers en kantoorpersoneel en wil na de bouwvak een vitaliteitsprogramma uitrollen voor alle medewerkers (2600). “Een taboe? Ik denk dat onze mensen dit razendleuk gaan vinden”, verklaart Alfred Boot, directeur human resources bij Dura Vermeer. Een interview over marathons lopen en energiescans.

“Duurzame inzetbaarheid? Ik krijgt er nog net geen puistjes van als ik iemand dát hoor roepen. Het zijn zulke containerbegrippen. Ook al zo’n vervelend woord”, zegt Alfred Boot die bij Dura Vermeer verantwoordelijk is voor het welzijn van 2600 werknemers.

“Maar”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. “Investeren in personeel is misschien wel belangrijker dan ooit. En zeker in de bouw. Daarom vind ik het ook ontzettend leuk om dit vitaliteitsprogramma op te zetten. Misschien wel het leukste dat ik ooit deed.”

Een interview met een man die al meer dan twintig jaar zijn hart heeft verpand aan een en hetzelfde bedrijf: Dura Vermeer.

Tekst loopt door onder de foto

Zijn er zoveel ingekakte mensen bij Dura Vermeer?
“Nee, gelukkig niet. Ons programma is ook niet bedoeld om mensen wakker te schudden. We willen ze vooral de aantrekkelijkheid van nieuwe omstandigheden laten zien. Ons programma zit tussen betuttelen en verleiden in. Dat is best lastig. Je wilt mensen niet precies voorschrijven wat ze moeten doen. We willen ze vooral laten inzien dat investeren in jezelf loont. Vitale mensen zullen gelukkiger zijn en beter in hun vel zitten en dus ook beter presteren.”

Te mooi om waar te zijn…  
“Ja. Daarom willen we na de zomer een programma uitrollen voor bouwplaatsmedewerkers én uta-personeel. Opmerkelijk genoeg ervaren ze beiden hetzelfde: Joh. Uiteraard letten we op onze voeding en op het feit dat we voldoende moeten bewegen. Maar als je echt wilt weten wat onze problemen zijn… Dan gaat het over werkdruk en het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Daar moet je je pijlen op richten.”

Lees alles over

Lees alles over
Hoe maak je personeel wendbaar?
“Het komt erop neer dat je als medewerker steeds moet blijven leren. Maar dat je ook leert dat je steeds in een andere setting moet kunnen werken. Dat vraagt om andere skills, die overigens over een paar jaar alweer kunnen veranderen. Uit onze eerste experimenten blijkt dat medewerkers nauwelijks nadenken over hun toekomst. Vraag ernaar en het blijft stil. Maar met de automatisering en BIM verandert de omgeving in de bouw razendsnel. Als medewerker moet je dan wel mee veranderen. De sterkste mensen zijn diegenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de omstandigheden.”

Lastig hoor. Er was een tijd dat je als medewerker gewoon moest luisteren naar de baas. Maakten werkgevers mensen niet juist vleugellam?
“Daar heb je zeker een punt. Vroeger en nog steeds doen veel werknemers wat ze wordt opgedragen. Er werd ook veel voor ze gezorgd. Dat is nu aan het veranderen. Maar de bal ligt nadrukkelijk ook bij de medewerkers. Zij moeten zelf ook willen. En ernaar handelen.”

Wat gaan jullie precies doen?
“We overwegen onder meer een workshop energiemanagement. Daar leer je begrijpen hoe je je eigen batterij leeg trekt en weer oplaadt. Dat is helemaal niet eng. Bij KPMG en Campina doen ze dat ook. Ik heb zelf ook drie keer gedaan. Je verandert er echt door. Vandaag stapte ik op de fiets waar ik normaal met de auto naar mijn werk ga.”

Tekst loopt door onder de foto

Nog meer ‘afgekeken’ bij andere bedrijven?
“Niet direct. Maar hoe ze het bij Vopak doen vond ik ook geweldig om te zien. Vierhonderd man lieten ze meedoen met de marathon van Rotterdam. En de hoofdrolspeler van de film Marathon gebruikten ze in hun campagne.”

Kun je voor iedereen die zijn bedenkingen heeft nog een keer de noodzaak uitleggen?
“Niets doen is geen optie. De mindset moet anders. En iedereen weet dat ook wel. En al leidt het maar tot een klein beetje verandering, dan heb je toch iets gewonnen. TNO heeft het trouwens voor ons uitgerekend. Het kan ons 9 ton opleveren. De investering? Haha. Dat ga ik voor je uitzoeken… Ruwweg twee ton. Maar we krijgen ook subsidies.”

Vervelend woord trouwens, duurzame inzetbaarheid…
“Vind ik ook. Wij gaan meer onder de noemer vitaliteit doen. Daar krijg je bij voorbaat energie van. Beter in balans, is de naam van ons programma.”

Beter in balans? Ook best een open deur…
“Als je betere suggesties hebt, kan dat nog.”

Nog bang dat medewerkers het weglachen? Het heeft toch iets weg van de mental coach die aanvankelijk werd weggehoond in het profvoetbal…
“Zou kunnen. Aan de andere kant ziet iedereen dat er meer eisen worden gesteld aan mensen. Bouwen is topsport, en we moeten blijven trainen. De tijd dat je op je achttiende, na je opleiding, voor altijd klaar bent, is voorbij. Nog te veel mensen denken: het zal mijn tijd wel duren. In de crisis hadden wij Jetta Klijnsma op bezoek (staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid destijds), red.) Ze wilde met de mensen van de werkvloer praten. Ze vroeg aan de mensen: wat doen jullie? We zitten op een project. En daarna. Naar een ander project. En als dat andere project er niet komt? Die komt er altijd… Maar die vanzelfsprekendheid, dat er altijd werk voor je zal zijn, is compleet over. Bikkelhard gaat de bouw veranderen. En moet je op alle fronten klaar zijn. Vitaal, mentaal en fysiek.”

Human resource, duurzame inzetbaarheid, een vitaliteitsprogramma, taaie kost. ‘Personeelszaaaaken’ was toch een stuk duidelijker…
“In feite is duurzame inzetbaarheid inderdaad al een eeuwenoud thema. Maar het belang ervan neemt nu snel toe. Vooral in de bouw. Iedereen moet langer doorwerken en in de bouw horen we vaak dat het fysiek erg belastend is, maar ook mentaal. Als bedrijf moet je daar steeds meer op instellen en iets aan doen.”

Cobouw College Duurzame Inzetbaarheid

Alfred Boot is donderdag 5 juli een van de sprekers tijdens het Cobouw College duurzame inzetbaarheid bij AFAS in Leusden. U kunt daar bij zijn. Meer weten?

Reageer op dit artikel