nieuws

Architecten hebben meer en meer werk

bouwbreed Premium 294

Architecten hebben meer en meer werk

De werkvoorraad van architectenbureaus is het afgelopen kwartaal flink gestegen. Gemiddeld groeide de voorraad van 4,6 tot 5,4 maanden. Het beeld voor de rest van dit jaar is ook positief: 56 procent van de bureaus verwacht een toename van het aantal opdrachten.

Dit blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting 2018. Opmerkelijk is, zo stelt de branchevereniging, dat de grootte van de werkvoorraad sterk afhangt van de grootte van het bureau. Zo hebben grote bureaus een werkvoorraad van bijna 9 maanden en kleine van 4,3 maanden. 82 procent van de bureaus spreekt van een normale of goede werkvoorraad.

Meer opdrachten van aannemers

De afgelopen jaren hebben vooral particulieren en bedrijven de markt voor architecten weer op gang gebracht. Maar inmiddels zorgen projectontwikkelaars en aannemers ook voor steeds meer opdrachten. Van de energietransitie wordt ook veel verwacht. Bureaus denken dat er de komende tijd een toename zal zijn in opdrachten betreft transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling en verbetering en verduurzaming van huizen en gebouwen, blijkt uit het onderzoek.

Groeiverwachting werkvoorraad architecten. Bron: BNA

Reageer op dit artikel