nieuws

Michel Baars: ‘30 tot 50 procent van het cement is zo nieuw inzetbaar’

bouwbreed 3007

Michel Baars: ‘30 tot 50 procent van het cement is zo nieuw inzetbaar’

Volledig circulair beton is mogelijk, het is een kwestie van voorzichtig malen van sloopbeton. New Horizon Urban Mining en beton- en wegenbouwbedrijf Rutte Groep ontwikkelden er een ‘smart liberator’ voor.

Het ‘Freement’ dat uit de innovatieve machine komt, kan in prijs en kwaliteit concurreren met lineair beton, stelt directeur Michel Baars van New Horizon. Hij overhandigde op de Provada de eerste zak circulair beton aan astronaut André Kuipers.

Wat is het geheim van de smid?
“Traditioneel breken van beton gebeurt met enorme kracht. Daarbij krijg je brokjes beton. Wij malen het beton als een soort herkauwende koe. Dankzij hightech-aansturing spelen wij met uitoefening van veel minder kracht zand, cement en steen vrij. Daarbij blijft de kiezel heel.”

Gaat het vooral om het cement?
“Cement is de meest waardevolle component, maar je houdt ook schoon zand over en grind. Dat is een klein beetje bekrast en heeft daarom zelfs iets meer weerstand. Bij het maken van beton wordt cement in overvloed toegevoegd, om het uithardingsproces te versnellen. Dat is nooit geactiveerd. Wij halen het er ‘schoon’ uit. Dertig tot vijftig procent van het cement is op deze manier opnieuw inzetbaar.”

Hoe lang bent u hiermee bezig geweest?
“De techniek bestaat al een jaar of tien. Uitvinder Koos Schenk werd eerst niet serieus genomen en daarna gedwarsboomd door de gevestigde orde – de cementleveranciers en betoncentrales. Het ging dus ook om een systeeminnovatie: je moet anders samenwerken, wij hebben volledig onafhankelijk van de gevestigde bedrijven een nieuwe kringloop opgezet.”

Gedwarsboomd door de gevestigde orde? Dat klinkt als maffiapraktijken.
“Zo ervaar ik dat niet, het is trouwens niet relevant meer. Met de familie Rutte, de eigenaar van de machine, hebben we de techniek beproefd. De machine draait nu ruim een half jaar en alle vormen van beton zijn getest. We hoeven andere partijen dus niet meer te overtuigen, als ze niet meedoen is het ook goed. Wij werken samen met ontwikkelaars, gebouweigenaren en beleggers. Die hebben hele andere belangen.”

U werkt dus volledig buiten de betoncentrales om?
“Ja, Rutte heeft in Zaandam en Amsterdam eigen centrales voor het vervaardigen van beton uit gebroken betonproducten. Daar moesten ze nieuw cement aan toevoegen. Dat hoeft niet meer, nu we het kunnen terugwinnen.”

Waarom pakte de gevestigde orde het niet op?
“Kennelijk hadden ze er geen belang bij, zij kenden de techniek ook. Opvallend toch dat twee relatief kleine bedrijven – Rutte en New Horizon Urban Mining – er binnen twee jaar in slagen om tot een gebruiksklaar concept te komen.”

Zou het om de financiën gaan?
“Nee, want wij hebben een uitstekende business case. Dit is uitstekend opschaalbaar. De traditionele verwerking leidt tot heel laagwaardige toepassingen, waardoor hergebruik van beton feitelijk geld kost. De gebouweigenaar betaalt om het beton te breken, te mengen met andere stoffen en als menggranulaat naar de sector te brengen. Die kosten besparen we, wij halen er direct waarde uit door terugwinnen van de grondstoffen en er nieuw beton van te maken.”

Het eindproduct heeft dezelfde prijs als beton uit natuurlijke producten?
“Dezelfde prijs én dezelfde kwaliteit. We kunnen alle mogelijke betonproducten en constructiebeton maken. Het is een hoogwaardig, gecertificeerd product en heeft alle tests doorstaan. Het certificeringstraject heeft de betonwereld wél goed voor elkaar. Wij willen concurreren met lineair beton. Als de CO₂-uitstoot in de toekomst zwaarder wordt belast, is onze methode veel goedkoper.”

Wat is de capaciteit van de machine?
“Ongeveer 130.000 ton. We zijn in gesprek met machinebouwers om er meer te bouwen, want we willen die 6 tot 7 procent van de wereldwijde CO₂-emissie waarvoor de cementindustrie verantwoordelijk is terugbrengen. Er is ook veel belangstelling uit België, Duitsland en Zwitserland, waar grondstoffentransport beduidend belastender is dan bij ons. Zij willen mobiele installaties die op slooplocaties direct beton maken.”

De installatie komt straks voorrijden op locatie?
“De huidige installatie staat vooralsnog in twee zeecontainers op een vaste locatie aan het water. Op termijn gaan we mobiele installaties bouwen, de bank gelooft erin. De eerste machine is gefinancierd door ABN-Amro bank, dat zelf een miljard euro heeft uitgetrokken voor zijn circulaire ambities. Nu de machine zich bewezen heeft, wordt de financiering alleen maar makkelijker.”

Wat is het belangrijkste argument voor gebouweigenaren om hun gebouw door de smart liberator te laten slopen?
“Circulariteit. Maar als de gebouweigenaar die ambitie niet heeft, is de belangrijkste overweging: het is niet duurder, het kost niet meer tijd en het is veel leuker. Want je krijgt een product met een verhaal: dit product is gemaakt van een gebouw dat dáár stond.”


CV Michel Baars

Michel Baars (45) volgde een opleiding tot ingenieur Milieutechniek en Milieubeleid en was gedurende achttien jaar directeur van Search Ingenieursbureau. In 2015 richtte hij New Horizon Urban Mining op. Dat beschikt over een orderportefeuille van zo’n 60-70 miljoen euro aan sloopwerk. Momenteel bepaalt het bedrijf op basis van boorkernen en laboratoriumonderzoek de betonsamenstelling van alle slooppanden. De hoeveelheid cement en de kiezelgrootte bepalen welke gebouwen het meest geschikt zijn voor verwerking tot ‘Freement’.

Reageer op dit artikel