nieuws

VolkerWessels kampt met vertraging bij bouwprojecten door oververhitte markt

bouwbreed 2963

VolkerWessels kampt met vertraging bij bouwprojecten door oververhitte markt

VolkerWessels kampt met vertragingen op enkele projecten als gevolg van de overspannen bouwmarkt. Dat heeft het beursgenoteerde concern donderdagochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

De bouwer werd naar eigen zeggen geconfronteerd met prijsstijgingen en stokkende toelevering van materialen. Daardoor moest met verschillende opdrachtgevers opnieuw onderhandeld worden over prijzen. “Dat heeft tot vertragingen geleid op enkele projecten”, aldus VolkerWessels-topman Jan de Ruiter.

Grote gevolgen lijken die projectvertragingen niet direct te hebben voor de resultaten. VolkerWessels rekent voor dit jaar op meer winst van vorig jaar, aldus De Ruiter. De aannemer hield toen 143 miljoen over onder de streep.

Orderboek met 8,5 miljard nog altijd historisch hoog

VolkerWessels boekte over de eerste drie maanden van 2018 een bedrijfsresultaat van 8 miljoen. Dat is 5 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 3 procent toe tot ruim 1,2 miljard. De orderportefeuille handhaafde zich op ongeveer 8,5 miljard, “historisch” hoog volgens het bouwbedrijf.

De Ruiter benadrukt in een toelichting dat de cijfers over het eerste kwartaal “niet indicatief zijn” voor het volledige jaar vanwege seizoensinvloeden. Hij toont zich vooral tevreden over de bewegingen in de markt.

“De markten waarin we opereren ontwikkelen zich positief. In zowel Nederland als in onze buitenlandse thuismarkten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noord-Amerika zien we een goede vraag naar onze producten en diensten en we verwachten dat deze trend doorzet.”

Minder woningen verkocht door vertraging

VolkerWessels verkocht in het eerste kwartaal 389 woningen, tegen 903 in dezelfde periode vorig jaar. De afname houdt volgens De Ruiter verband met de “timing van transacties met vastgoedbeleggers en vertragingen op projecten waardoor ook de voorverkoop vertraagt”.

Op de inframarkt profiteert het concern vooral van kleinere en middelgrote projecten. Over het grootste en meest uitdagende project dat VolkerWessels onderhanden heeft, de bouw van de zeesluis IJmuiden, maakt De Ruiter weinig woorden vuil: “De bouw van de herontworpen caissons vordert.”

Vorig jaar moest VolkerWessels een verlies nemen van 69 miljoen op het zeesluisproject nadat duidelijk was geworden dat er ontwerpfouten waren gemaakt. Mede-bouwer BAM moest eenzelfde verlies slikken.

Reageer op dit artikel