nieuws

Video | Vlogger bereikt ruim 100.000 jongeren met bouwvlogs

bouwbreed Premium 1045

Video | Vlogger bereikt ruim 100.000 jongeren met bouwvlogs

De populaire vlogger John Quote is uitgeroepen tot de winnaar van de wedstrijd Vlog over de Bouw. Deze wedstrijd van een aantal opleidingsbedrijven in Zuid-Nederland en Bouwend Nederland moet ervoor zorgen dat de bouw populairder wordt onder jongeren.

‘Heel erg vet gedaan! Ik ga dit zeker een x proberen thnx voor de inspiratie’.

‘Like als je vindt dat John de beste timmerman is’.

Het zijn zomaar een paar reacties die John Quote kreeg op zijn winnende vlog: de bouw van een spelkast. Tientallen reacties kreeg hij erop, wat vrij uitzonderlijk is, want de bouw is totaal niet populair onder jongeren op social media, stelt stelt Hans van Gestel, directeur Bouwmensen Eindhoven-Tilburg en supervisor van de wedstrijd.

100.000 kinderen bereikt

“Er wordt wel wat getwitterd over bouwprojecten, maar jongeren worden er niet mee bereikt”, verklaart hij. Daar wilde Zuid-Hollandse opleidingsbedrijven en Bouwend Nederland wat aan doen. Daarom zetten de partijen de wedstrijd Vlog over de Bouw op touw. “Je kunt wel filmpjes plaatsen over bouwprojecten, maar dat werkt niet als je scholieren wilt bereiken. Vandaar dat we ons op vloggers hebben gericht. En het heeft gewerkt: de deelnemende vloggers hebben 100.000 kinderen bereikt.”

Hoe hij zo zeker weet dat de honderdduizenden views ook echt jongeren waren? “Omdat de vloggers die mee hebben gedaan populair zijn onder middelbare scholieren,” legt Van Gestel uit. “De winnaar, John Quote, is een semiprofessionele vlogger die erg populair is onder jongeren. Toen hij van onze wedstrijd hoorde, meldde hij zich vanzelf aan. Hij heeft een aantal vlogs gemaakt die erg goed zijn bekeken. Zijn winnende filmpje is zelfs 180.000 keer gezien. Ik kan me niet voorstellen dat daar veel volwassenen tussen zaten.”

‘Kunst van het maken’  laten zien

Zonder bouwachtergrond maakte de vlogger filmpjes over het bouwen van een spelkast, het bouwen van een robotarm en zelfs eentje van het bouwen van een huis in een dag. “Het ging ons er niet om dat de deelnemende vloggers ook daadwerkelijk in de bouw werken, maar dat ze ‘de kunst van het maken’ aan jongeren laten zien. Dat het leuk is om zelf met je handen dingen te maken. Zo hopen we de bouw weer populairder te maken onder jongeren”, legt de supervisor uit.

Of de filmpjes ook daadwerkelijk resulteren in meer jongeren die kiezen voor een opleiding in de bouw is niet uitgezocht. “Ja, dat is de vraag”, geeft Van Gestel toe. “In een volgend project gaan we hier verder op inzoomen. Dan gaan we kijken wat het effect van de filmpjes is op jongeren, hoe ze de filmpjes ervaren enzovoorts.”

Quote blijft vloggen over de bouw

Nu de winnaar is gekozen, is de vlogactie nog niet afgelopen. Omdat er zoveel jongeren zijn bereikt, smaakt de actie naar meer. De initiatiefnemers hopen nog meer jongeren te kunnen overtuigen om te vloggen over nieuwe technieken in de bouw en over carrière maken in de sector. John Quote is ook nog lang niet klaar. Nu hij de wedstrijd heeft gewonnen, kan hij op kosten van de organisatie namelijk nog meer bouwfilmpjes maken.

Zie hier de winnende vlog:


Vlog over de Bouw
De vlogactie, die aansluit bij de campagne jegaathetmaken.nl, is een initiatief van samenwerkende opleidingsbedrijven in Zuid-Nederland in samenwerking met Stichting Zuid Nederlands Aannemers Fonds en Bouwend Nederland regio Zuid. Met de wedstrijd wilden de partijen schoolverlaters bereiken via media die zij zelf gebruiken. Daarom is er voor Youtube gekozen, omdat veel kinderen dagelijks vlogs kijken op Youtube.

De winnaar werd bepaald aan de hand van drie criteria: PR-waarde, creativiteit en inhoud. John Quote had een gigantische score en won met vlag en wimpel. Hij besteedde in zijn vlogs aandacht aan veiligheid en duurzaamheid, dat werd erg gewaardeerd, aldus de organisatie.

Reageer op dit artikel