nieuws

Video: steigerbouwer apetrots op spannend staaltje steigerwerk

bouwbreed 2791

Video: steigerbouwer apetrots op spannend staaltje steigerwerk
Grote Kerk Alkmaar steigerbouw Koedooder

Ter ere van het 500-jarig bestaan is de Grote Kerk in Alkmaar onlangs in de steigers gezet. Niet omdat de kerk gerestaureerd moet worden, maar omdat de gemeente de kerk aan het grote publiek wil laten zien. De steigers zijn dan ook opgebouwd voor bezoekers en niet voor bouwvakkers.

De steigerbouw afdeling van het restauratie- en onderhoudsbedrijf Koedooder uit Blokker werkte mee aan dit prestigieuze project, genaamd Klim naar de Hemel. De steigerbouwers van het bedrijf hebben alle zeilen bijgezet om drie trappentorens, een plateau én een loopbrug aan de kerk te bevestigen.

Belasting veel groter dan gebruikelijk

Het was een uitdagende klus, want de steigers moesten aan veel strengere publieksvriendelijke eisen voldoen. “De belasting moest veel groter zijn dan gebruikelijk, want er moeten honderd mensen op kunnen staan”, vertelt steigerbouwer Sjors Bontekoning van Koedooder. “Ook moest het leuningwerk veiliger zijn vanwege de publiekstoegangkelijkheid , zodat kinderen er niet zomaar af kunnen vallen.”

De manier opbouwen was dan ook heel anders dan gebruikelijk. “De meeste steigers hebben we allemaal op de grond al in elkaar gezet, omdat de steigers het leiwerk van de kerk niet mogen beschadigen. Er is zelfs een steiger die we hangend in de kraan hebben opgebouwd, omdat deze op een schuin dak bevestigd moest worden. Dat hebben we nooit eerder gedaan”, zegt Bontekoning trots.

Steiger door het raam

Een van de steigers heeft Koedooder door een raam van de kerk geplaatst. Dit was een van de eisen van de opdrachtgever, zodat het publiek de plafondschildering Het Laatste Oordeel (1519) kan aanschouwen.

Zo’n zes weken heeft het werk in beslag genomen, een stuk langer dan de meeste steigerbouwprojecten in beslag nemen. “De planning was eigenlijk om het in vijf weken klaar te hebben, maar we hebben wat tegenslagen gehad. Zo hadden we er geen rekening mee gehouden dat de prefabonderdelen niet op de grond voor de kerk konden blijven liggen in het weekend. Dan staat daar namelijk altijd een markt. Dat leverde wat vertraging op.”

De meeste steigers zijn op de grond in elkaar gezet en zijn daarna aan de kerk bevestigd.

Tot augustus is kerk te bezoeken

Desalniettemin is Koedooder erg trots op het eindresultaat. Het bedrijf hoopt dit soort projecten in de toekomst vaker te kunnen doen. Tot begin augustus is de kerk te bezoeken. Daarna worden de steigers weer verwijderd.

Sjors Bontekoning tijdens de opbouw van het project.


Hoofdaannemer: Pronk Bouw
Steigerbouwer: Koedooder
Kraanwerk: Schot verticaal Transport

Reageer op dit artikel