nieuws

OM eist geldboete tegen voormalig topman in omkopingszaak Ballast Nedam

bouwbreed 1287

OM eist geldboete tegen voormalig topman in omkopingszaak Ballast Nedam

Tegen voormalig financieel directeur Rob A. van Ballast Nedam International is dinsdag voor de rechtbank in Utrecht een geldboete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist wegens het witwassen van steekpenningen.

Ook eiste de aanklager dat A. ruim 850.000 euro terugbetaalt aan de Staat. Dat bedrag zou de oud-directeur begin deze eeuw hebben ‘verdiend’ bij het omkopen van buitenlandse agenten in Suriname en Saoedi Arabië.

A. was vanaf 1990 directeur van verschillende werkmaatschappijen van Ballast Nedam, waaronder financieel directeur van Ballast Nedam International. Dat laatste deed hij tot zijn vertrek in 1997. Daarna bleef hij als adviseur verbonden aan de bouwonderneming.

‘Verdachte boekte deel steekpenningen op eigen Zwitserse bankrekening’

Uit het FIOD onderzoek is volgens het OM gebleken dat A. er niet alleen van op de hoogte was dat in Suriname en het Midden-Oosten personen werden omgekocht om grote bouwopdrachten te kunnen verwerven, maar dat hij er ook actief aan meedeed.  Daarbij zou A. zichzelf tonnen euro’s aan steekpenningen hebben toegeëigend. Dat deed hij door het geld op een eigen Zwitserse nummerrekening te boeken, zonder dat Ballast Nedam dat wist, aldus de officier van justitie.

“Als je wist hoe het werkte, was dit vrij eenvoudig”, zei de aanklager tijdens de zitting. “Bijna niemand bij Ballast Nedam wist precies hoe de steekpenningbetalingen via die nummerrekening gingen en dat er geen alarmbellen afgingen als je in de Ballast Nedam-administratie een andere Zwitserse nummerrekening invoerde in plaats van het nummer van de rekening van een Saoedi.”

De aanklager had eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf eisen, maar deed dat niet vanwege de leeftijd van verdachte en de oudheid van de feiten. “Als het korter geleden was geweest, was gevangenisstraf de enige mogelijke sanctie geweest. De verdachte heeft de omkoopstructuur van Ballast Nedam gebruikt om er zelf rijker van te worden. Gelet op het feit dat het lang geleden is en ook gelet op zijn gevorderde leeftijd,  zal het OM alleen een geldboete eisen en een voorwaardelijke straf.”

Advocaat beticht OM van klassenjustitie

Strafpleiter Gerard Spong benadrukte in zijn pleidooi dat A. slechts heeft uitgevoerd wat hem door de top van Ballast Nedam was opgedragen. Het bouwconcern zelf kocht strafvervolging enkele jaren geleden af door 17,5 miljoen euro over te maken naar justitie. Volgens Spong is er daarom sprake van klassenjustitie. Het OM zou om die reden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging van A.

Donderdag staat in deze zaak voormalig Ballast Nedam-bestuurder Martin W. terecht. Ook hij wordt er van verdacht steekpenningen in eigen zak te hebben gestoken.

Reageer op dit artikel