nieuws

Maaiveld | N18 De film maakt einde aan Calimerocomplex van Achterhoekers

bouwbreed 951

Maaiveld |  N18 De film maakt einde aan Calimerocomplex van Achterhoekers

De aanleg van de nieuwe N18 Twenteroute is volgens lokale filmmakers de grootste technische ingreep die ooit in de Achterhoek plaatsvond. De première vrijdagavond moet volgens Willem Kootstra het jarenlange verzet definitief doen vergeten.

Het persbericht ademt een sterk Calimero-complex
“Maar daar worstelen we hier ook voortdurend mee. Er is vanuit het westen van het land nooit veel aandacht voor de Achterhoek geweest. We leven in een moerasgebied dat pas na 1850 is ontgonnen. Kijk maar op de kaart: allemaal rechte wegen van A naar B.”

Daar kon nog best een kaarsrechte weg bij.
“Toch was er veel verzet. Van de milieuclubs  omdat natuurgebieden verloren gingen of doorsneden werden en van de 85 families die moesten verhuizen. Compensatie kostte uiteindelijk een derde van de totale projectsom van 320 miljoen euro.”

Op dat vlak stelden die Achterhoekers zich dan weer niet zo bescheiden op
Het lijkt misschien veel 1,2 miljoen per huishouden, maar het ging om bedrijven he. Voor dat bedrag start je niet ergens een nieuwe boerderij.”

Toen de kogel door de kerk was zijn jullie enthousiast gaan filmen
“Toen had verzet geen zin meer en zijn we met leden van de lokale filmclubs de aanleg van de N18 enthousiast gaan vastleggen. “

Werkten de aannemers een beetje mee?
“KWS aarzelde aanvankelijk, ze moesten onze cameralieden voortdurend begeleiden op de bouwplaats. Maar toen ze duidelijk werd wat voor kwaliteit we nastreefden en dat het de eerste film was ooit over de aanleg van een autoweg in Nederland werden ze steeds enthousiaster.”

U heeft ze met een leugentje verleid.
“Het is echt waar! Er zijn legio films over de bouw van enkele kunstwerken of details, maar niet die integraal de bouw van een weg volgen van begin tot eind. Er ligt meer dan 5000 kilometer aan autoweg in Nederland maar alleen over de laatste 27 km tussen Groenlo en Enschede is mooi filmisch in beeld gebracht.”

De film vergde vast ook een flink deel van de bouwsom.
“Helemaal niets! Hij is tot stand gekomen zonder budget. Enthousiaste leden van lokale filmclubs werkten voor eigen rekening, risico èn plezier.”

De kijkers hebben wel zitvlees nodig: de film duurt ruim twee uur.
“En de trailer al twintig minuten. We hebben het grondig aangepakt.  En toch zit er alles in, drama, humor, historie. En het is geschikt voor alle leeftijden.”

Een geheide kaskraker!
“De première vindt gelijktijdig plaats in Groenlo en Enschede aan het begin en eindpunt van de route. Ook komt er een uitvoering in een drive-in bioscoop voor berijders van rolstoelen en scootmobiels in de oude Luxor bioscoop in Neede waar jaren terug al alle stoelen uit zijn gesloopt. Regionale zenders gaan delen uitzenden en de dvd’s komen in de winkel te liggen. De lancering gaat niet ongemerkt voorbij.”

Reageer op dit artikel