nieuws

Justitie eist 12,7 miljoen terug van voormalig Ballast Nedam-bestuurder

bouwbreed 1764

Justitie eist 12,7 miljoen terug van voormalig Ballast Nedam-bestuurder

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 12,7 miljoen terug van voormalige Ballast Nedam-bestuurder Martin W. Justitie verdenkt hem van witwassen van steekpenningen die het bouwbedrijf in de jaren negentig betaalde om bouwopdrachten in het Midden-Oosten te bemachtigen.

Tijdens de strafzaak donderdag tegen de 74-jarige W., die in de jaren negentig deel uit maakte van de raad van bestuur van Ballast Nedam, eiste de officier van justitie naast de ontnemingsvordering van 12,7 miljoen ook een geldboete van 200.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 24 maanden.

Volgens de aanklager was W. actief betrokken bij het omkopen van buitenlandse agenten in Suriname van Saoedi-Arabië om zo bouwprojecten binnen te halen. Een deel van de miljoenen die daar voor werd gebruikt zou hij, buiten medeweten van Ballast Nedam, in eigen zak hebben gestoken.

”Men dacht toentertijd misschien anders over steekpenningen, maar niemand dacht anders over het zelf houden van kickbacks uit die steekpenningen. De voormalig topman heeft miljoenen naar zichzelf toegeschoven en niets daarvan aan de baas verteld”, aldus de officier van justitie.

‘Omkoopstructuur Ballast Nedam gebruikt om er zelf rijker van te worden’

Het geld gaf W. volgens het OM uit aan vakantiereizen, kunst, antiek en onroerend goed in Spanje. “Van alle verdachten in dit hele onderzoek vindt het OM zijn rol het ernstigst. Hij heeft de omkoopstructuur van Ballast Nedam gebruikt om er zelf miljoenen euro’s rijker van te worden, zonder dat aan zijn werkgever of de belastingdienst te vertellen.”

Tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kwam de officier in zijn eis niet. Daarvoor is W. te oud en zijn de gepleegde feiten ook te oud, aldus de aanklager.

Eerder deze week hoorde de andere verdachte in deze zaak, de 70-jarige Rob A., een geldboete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen zich eisen. Ook moet hij als het aan het OM ligt, een bedrag van 850.000 euro terugbetalen. A. was eind jaren negentig financieel directeur van Ballast Nedam International.

Reageer op dit artikel