nieuws

Ilicak verkijkt zich op overname Ballast Nedam: “Dit was een reanimatie”

bouwbreed 3596

Ilicak verkijkt zich op overname Ballast Nedam: “Dit was een reanimatie”
Erman Ilicak. Foto: Christiaan Krouwels

Erman Ilicak, topman van het Turkse bouwconcern Renaissance, heeft zich verkeken op de overname van Ballast Nedam. Dat zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad. Opgeven doet hij de Nieuwegeinse bouwer echter niet.

De zakenman moest afgelopen jaren meer dan 170 miljoen in Ballast Nedam pompen om het bouwbedrijf overeind te houden. Dat was meer dan waar Ilicak vooraf op had gerekend. “We hebben bepaalde zaken onderschat”, geeft hij toe in de krant.

Projecten die in het verleden onder kostprijs waren binnengehaald, zorgden voor meer verlies dan gedacht. Wijlen Dik Wessels waarschuwde Ilicak daar eind 2015 al voor, toen duidelijk werd dat Renaissance Ballast Nedam ging inlijven.

“Toen dacht ik dat hij overdreef, nu weten we dat hij gelijk had”, zegt Ilicak. “Bijna alle verliezen zijn afkomstig van oude projecten.”

‘Ik ben van plan om Ballast Nedam te blijven steunen’

Desondanks heeft hij geen spijt van de overname. “We zijn geen financiële investeerder. De bouw is mijn passie. Het is voor mij een persoonlijke kwestie om dit tot een succes te maken. Ballast Nedam is niet zo maar een bedrijf. Het bestaat 140 jaar en overal in de wereld is het een naam. Bij zo’n overname zijn er altijd verborgen kosten. Dat is het leven. Ik ben van plan om Ballast Nedam te blijven steunen.”

Na dit jaar verwacht ik geen financiële steun meer te hoeven verlenen.

Daarbij rekent hij er op dat er geen geld meer bij hoeft. Afgelopen jaar was het laatste dat Ballast Nedam rode cijfers heeft geschreven, is Ilicak overtuigd. “We zien voor de buitenwacht misschien nog wat bleek. Laat ik dan zeggen dat dit geen herstructurering was. Dit was een reanimatie. Maar we zijn nu wel uit het ziekenhuis. Na dit jaar verwacht ik, vanwege de verbeterende resultaten, geen financiële steun meer te hoeven verlenen.”

Ballast Nedam boekte over het afgelopen jaar een verlies van bijna 45 miljoen euro op een omzet van 740 miljoen. Daarmee was de bouwer voor het zesde opeenvolgende jaar verliesgevend. Een van de projecten die het bedrijf financieel pijn deed was de Gaasperdammertunnel.

‘Als omzet doorgroeit, neemt de winst snel toe’

In het gesprek met het Fd herhaalt Ilicak de wens om de omzet op te voeren tot 1,5 miljard. “Als de komende jaren de omzet uit betere nieuwe projecten doorgroeit naar in totaal 1,5 miljard, neemt de winst snel toe. Solvabiliteit was bij Ballast Nedam nooit het echte probleem. De schuld is laag. Het probleem was operationeel.”

Reageer op dit artikel