nieuws

Heijmans-topman: te snelle invoering gasloos bouwen slecht voor woningmarkt

bouwbreed Premium 5162

Heijmans-topman: te snelle invoering gasloos bouwen slecht voor woningmarkt
Ton Hillen Heijmans

Het recente besluit van het kabinet om gasloos bouwen te versnellen, kan de woningmarkt verder in problemen brengen. Dat stelt Heijmans, een van de grootste woningbouwers van Nederland.

“Een te snelle invoering van de nieuwe wetgeving om gasloos bouwen verplicht te stellen kan leiden tot vertraging in het opstarten van nieuwe projecten. Hiermee zal de druk op de woningmarkt naar verwachting nog verder toenemen”, waarschuwt Heijmans in een woensdag gepubliceerde trading update.

Heijmans verwijst daarmee naar het besluit van het kabinet om de verplichte gasaansluiting bij woningen per 1 juli van dit jaar af te schaffen. Het voornemen leidde vorige maand tot heftig verzet van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en corporaties.

“We begrijpen dat de maatschappelijk druk hoog is en dat de emoties oplopen, maar de grote haast waaronder deze besluitvorming nu plaatsvindt vinden wij onverstandig”, schreef Bart van Breukelen, voorzitter van projectontwikkelaarsvereniging Neprom in een brief aan ministers Wiebes en Ollongren.

Blijvende aandacht nodig voor nieuwe ontwikkellocaties

Heijmans sluit zich nu openlijk aan bij het verzet. Het bouwconcern staat overigens positief tegenover woningen zonder gas. “Heijmans heeft de ambitie hierin een regierol te vervullen door niet alleen op objectniveau maar juist ook op gebiedsniveau gasloze oplossingen te ontwikkelen. Heijmans ziet gasloos bouwen als een kans om verduurzaming van de bebouwde omgeving structureel vorm te geven.” In Dordrecht ontwikkelt en bouwt het bedrijf 72 gasloze koopwoningen in het project Tromppark.

Heijmans maakt zich ook zorgen over het gebrek aan ontwikkellocaties. Daarvoor is “blijvende aandacht” nodig “in een markt die meer onder spanning komt te staan”.

Voor ontwikkelaars en woningbouwers is het de kunst om tempo te houden. “In een krappe markt is het vullen van de verkoopetalage met voldoende aanbod een uitdaging.” Heijmans zag desondanks de woningverkopen in de eerste vier maanden van 2018 toenemen ten opzichte van een jaar eerder. Tot en met april zijn in totaal 455 woningen verkocht (zelfde periode 2017: 440 woningen). De verkoop aan particulieren is met 391 woningen gelijk gebleven (januari – april 2017: 392 woningen).

Nieuwe afspraken met bankensyndicaat: ‘Banken hebben vertrouwen in koers Heijmans’

Het financiële herstel van Heijmans zet door. ” Waar we de afgelopen jaren steeds te maken hadden met een matig eerste kwartaal, zien we nu een positief onderliggend resultaat. De orderportefeuille is toegenomen, waarbij de nieuwe intake voldoet aan de aangescherpte risicomaatstaven”, zegt Ton Hillen, bestuursvoorzitter van Heijmans.

Zeer belangrijk voor Heijmans is dat er nieuwe afspraken met het bankensyndicaat (ABN Amro, ING, KBC en Rabobank) liggen die gelden tot 1 juli 2022. De kredietfaciliteit is versneld met 12 miljoen euro teruggebracht naar 144 miljoen euro.  Dat moet 121 miljoen worden op 30 juni 2019.

Een nieuwe afspraak met de banken gaat over de solvabiliteit van het bouwconcern. Het garantievermogen moet tenminste 20 procent van het balanstotaal zijn in 2018 en 2019, en tenminste 22,5 procent in de jaren daarna. Die ratio stond eind 2017 op 26,9 procent (2016: 17,7 procent). Hillen: “De vernieuwde afspraken stralen uit dat de banken vertrouwen hebben in de huidige koers van de onderneming. De voorwaarden zijn verbeterd en geven ons de ruimte om de blik verder vooruit te richten en te kunnen ondernemen.”

Opdracht voor ombouw belastingkantoor

Heijmans maakte gisteren bekend dat de bouwer in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf het huidige belastingkantoor aan Laan op Zuid in Rotterdam gaat herinrichten tot Rijkskantoor. De klus heeft een contractwaarde van circa 40 miljoen. De werkzaamheden starten in juni en worden in vier fases uitgevoerd. De oplevering staat gepland voor medio 2020. Daarna is Heijmans anderhalf jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Dat onderhoudscontract kan drie keer met een jaar worden verlengd.

Reageer op dit artikel