nieuws

Engeland hervormt stelsel van bouwregels ingrijpend vanwege fatale Grenfell-brand

bouwbreed 915

Engeland hervormt stelsel van bouwregels ingrijpend vanwege fatale Grenfell-brand

Nieuwe regels en een ingrijpende cultuurverandering zijn nodig om de race naar de bodem voor brandveiligheid van hoogbouw te doorbreken. Daarvoor pleit een onderzoekscommissie van de Engelse overheid naar aanleiding van de Grenfell-brand bijna een jaar geleden.

De commissie onder leiding van Judith Hackitt presenteerde haar bevindingen donderdag aan het Britse parlement. Hackitt hekelt de onverschillige houding van de Engelse bouwwereld. Vaak kennen bouwers  de voor hen relevante regels helemaal niet en is iedereen ze er alleen maar op gericht om een werk zo snel en goedkoop mogelijk te realiseren. Om de gewenste cultuurverandering te bewerkstelligen moeten volgens Hackitt onder andere de aanbestedingsregels op zijn kop en is het zaak de verantwoordelijkheid voor veiligheid duidelijker onder te brengen.

Een nieuwe organisatie, de JCA, moet coherente regelgeving bewaken die door verschillende overheden wordt uitgevaardigd en ook waken voor goede afstemming  met standaarden en normen die de industrie onderling afspreekt.  Om de nieuwe regels beter af te dwingen worden hogere boetes ingevoerd en zijn ook gevangenisstraffen mogelijk voor aannemers die de regels aan hun laars lappen.

400 miljoen beschikbaar om brandgevaarlijke gevels te vervangen

Een verbod op brandbare gevelmaterialen, zoals het aluminiumcomposiet dat bij de renovatie van de Grenfell-toren was  toegepast, durfde Hackitt niet aan te bevelen. Maar de minister van Wonen kondigde in zijn reactie op het verschijnen van het rapport direct dat hij ging onderzoeken of zo’n verbod haalbaar is. De Engelse overheid stelt bovendien 400 miljoen pond beschikbaar om corporaties te helpen bij het vervangen van brandgevaarlijke gevels bij hun bestaande hoogbouw.

Bij de brand in de Londense Grenfell tower in juni vorig jaar kwamen 71 bewoners om het leven. De brand brak uit in een appartement op de vierde verdieping door kortsluiting in een koelkast en sloeg snel uit en verspreidde zich razendsnel naar boven langs naar de gevel. Het enige trappenhuis in het complex werd door een falende ventilatie installatie snel vol te staan met rook, waardoor bewoners van de bovenste verdiepingen geen kant meer uit konden.

In Nederland nog geen aangepaste regelgeving

In Nederland en andere landen op het vaste land van Europa kwam na Grenfell wel een zoektocht op gang naar gebouwen met brandgevaarlijke gevels, die soms leidde tot sluiting van panden, zoals dat van de Hogeschool in Rotterdam. Tot verandering van regelgeving leidde de Grenfell tragedie hier nog niet.

Reageer op dit artikel