nieuws

Binnenhof wel van gas af, maar lang niet energieneutraal

bouwbreed 1439

Binnenhof wel van gas af, maar lang niet energieneutraal

Het Binnenhof gaat toch van het gas af. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Raymond Knops over de renovatie van bijna een half miljard euro. Bijna-energie-neutraal (BENG) wordt het echter niet.

Bij nieuwbouw geldt er vanaf 1 juli een verbod op gas. Een uitzonderingsregeling is in de maak, maar het merendeel van de bouwers zal toch echt op zoek moeten naar duurzame methoden van verwarming. Ook bestaande woningen moeten op den duur van het gas af.

Bij de renovatie van het Binnenhof leek het er op dat de gasaansluiting zou blijven zitten. “Ongehoord”, vond een meerderheid in de Tweede Kamer. Uit een nieuwe brief van staatssecretaris Knops blijkt nu dat het kabinet toch vaarwel zegt tegen de maandelijkse gasrekening.

Knops relativeert dat het gasverbruik in het epicentrum van de Nederlandse politiek beperkt is. Met gas wordt uitsluitend een klein deel van de Eerste Kamer verwarmd. “Het gasverbruik op het Binnenhof over 2017 bedroeg 970 kubieke meter.”

Koken op gas gebeurt al helemaal niet op het Binnenhof. “In de keukens wordt elektrische apparatuur gebruikt. In de keukenruimte van de Grafelijke Zalen is gas beschikbaar voor cateringdoeleinden maar dit wordt niet gebruikt. Deze aansluiting wordt binnenkort beëindigd.”

Stadsverwarming

Op het toekomstige Binnenhof wordt de energie vanaf een centrale voorziening geleverd. Die wordt gekoppeld aan het stadsverwarmingsnet van Eneco.

“Dit past binnen de overeengekomen uitgangspunten (met betrekking tot kwaliteit, tijd en geld) uit het kabinetsbesluit van september 2015 tot renovatie van het Binnenhof. In alle keukens, ook in de Grafelijke Zalen, zal gebruik gemaakt worden van elektrische apparatuur. Daarmee is directe aansluiting op het aardgasnet van het Binnenhof niet langer nodig.”

Niet BENG

Extra budget maakt Knops niet vrij. Het Binnenhof bijna-energie-neutraal maken is niet nodig omdat de nieuwe eisen die vanaf 1 januari 2019 gelden, niet van toepassing zijn op monumenten.

Alle technische installaties worden vervangen. “Deze zullen ten opzichte van de huidige installaties aanzienlijk energie-efficiënter werken. Tegelijk is het uitgangspunt dat bewezen techniek wordt toegepast, passend in een monumentaal complex.”

Welke bronnen van duurzame energie het Binnenhof gaat gebruiken, is nog onduidelijk. Platte daken van het Tweede Kamercomplex lijken zich goed te lenen voor het plaatsen van zonnepanelen, maar die drukken weer zwaar op de milieuprestatie van een gebouw.

“Ook meer innovatieve maatregelen zoals het thermisch activeren van andere verharde oppervlaktes worden afgewogen”, schrijft Knops. Een mix van bronnen sluit hij ook niet uit.

Reageer op dit artikel