nieuws

Bij MileStone in Eindhoven printen ze het beton nog net niet om de bewoners heen

bouwbreed 3076

In de Eindhovense wijk Meerhoven verrijzen de komende jaren vijf 3d geprinte betonnen woningen. Ze gaan echt bewoond worden en moeten dus voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit en van comfortwensen van bewoners. De woningen worden na elkaar ontworpen en gebouwd, zodat elk project kan profiteren van de laatste ervaringen technische ontwikkelingen in het betonprinten.

De vijf woningen komen te staan in een park in de wijk Meerhoven. Voor het project is de gemeente samenwerking aangegaan met de TU Eindhoven, de gemeente, Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain en Witteveen+Bos. Hoogleraar Theo Salet geeft leiding aan het project. Hij geld internationaal als pionier op het gebied van 3d betonprinten. Vorig jaar rolde van de printer van zijn vakgroep nog de elementen van een fietsbrug die aannemer BAM neerlegde in het Brabantse Gemert..

Verhuurde betonprint woningen: een wereldprimeur

Dat de vijf woningen zullen daadwerkelijk worden bewoond en dat is volgens de initiatiefnemers een wereldprimeur. Op de designbeurs in Milaan stond vorige maand nog ook een geprinte betonnen woning. De ruwbouw werd geprint door het Nederlandse Cybe. Duizenden bezoekers vergaapten zich aan de bijzondere woning, maar nu de expositie is afgelopen zijn de initiatiefnemers naarstig op zoek naar een nieuwe bestemming.  Een andere bekende geprinte woning staat in Rusland en is geprint door de firma Apis Cor. Die staat ergens op een industrieterreintje in een buitenwijk van Moskou en is meer demonstratiewoning dan dat hij daadwerkelijk wordt bewoond.

De vijf Eindhovense woningen zullen dus aan alle bouwkundige voorschriften moeten voldoen en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De huizen worden als beelden in een beeldentuin gezet, passend bij het karakter van het park Bosrijk. Halverwege volgend jaar moet de eerste bewoner in zijn 3d geprinte huurwoning trekken.

De laatste innovaties worden meegenomen

De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuw huis kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. De eerste woning wordt gelijkvloers en wordt nog niet ter plekke geprint maar in het 3D Concrete Printing Center van de universiteit. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie woonlagen, helemaal op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die onvermijdelijke voor opschudding gaat zorgen in de (woning)bouwsector.

Een rechte wand voor de antieke kast

Het ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de huizen heen is in feite de tuin. De grillige vormen van de zwerfkeien zijn voor de 3D printer geen enkel probleem. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenkant wordt door alle deelnemende bedrijven wel goed bewaakt: de ‘antieke kast’ die meekomt uit de oude woning kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

 

Kom meer aan de weet over 3D printen, robotisering en industrialisering voor de bouw tijdens de Praktijkdag Cobouw Prefab

Reageer op dit artikel