nieuws

BAM pikt ideeën van Tesla en BMW: “Dat schuurt. En dat mag.”

bouwbreed Premium 9905

BAM pikt ideeën van Tesla en BMW: “Dat schuurt. En dat mag.”

De bouwsector zit barstensvol paarse krokodillen die miljarden euro’s verspilling in de hand werken. Topman Rob van Wingerden is er klaar mee en past binnen BAM de aanpak van Tesla en BMW toe om meer integraliteit te forceren.  

Het is zijn stellige overtuiging dat complexe vraagstukken alleen nog zijn op te lossen met een multidisciplinaire aanpak. De CEO ziet publiek private samenwerking langzaam maar zeker verschuiven van dbfm-contracten naar projecten die op programma-niveau zullen uitrollen. Tijdens de PPS Conventie woensdag in Den Haag benadrukte hij dat een integrale aanpak nog de enige logische manier om een project tot een goed einde te brengen. De tijd van solistische bouwprojecten achter bouwhekken is voorbij.

Tesla en BMW?
“Van Tesla kun je een startup-achtige aanpak leren die nieuwe dingen op een verfrissende manier opzet en in recordtempo tot tastbare resultaten komt: Los van alle gebaande paden en bestaande structuren. Snel en wendbaar. Bij ons BMW-programma voegen we aan elk model iets toen, zoals BMW doet bij al zijn automodellen. Je creëert een bepaalde meerwaarde die je onderscheidt van de concurrentie. Daarbij benut je de kansen van technologie over de volle breedte. Binnen BAM hebben we daarvoor twee afdelingen opgericht die volgens die verschillende concepten werken. Dat schuurt en levert een gezonde spanning in de praktijk, maar dat is juist goed.”

Wantrouwen en spanning werken toch contraproductief?
“Vertrouwen is een lastig begrip. Henry Kissinger zei altijd ‘het draait om belangen’. Respecteer de verschillende belangen en koppel die verschillende rollen aan een vraagstuk. Zodra je een gemeenschappelijk belang aan elkaar kunt knopen, ontstaat een natuurlijke kracht die projecten van de grond tilt.”

Maar in de bouw doet iedereen vooral zijn eigen dingetje?
“Dat is oud denken. We moeten naar de ‘coalition of willing’, gelijkgestemden bij elkaar brengen die zich op programmaniveau hard maken voor grote vraagstukken. Ik zie nog allerlei aparte clubjes van opdrachtgevers, opdrachtnemers, ingenieurs en advocaten. Eigenlijk is dat een onzinnige manier van organiseren. We moeten naar dwarsverbanden en gelijkgestemden bij elkaar brengen.”

En is er nog wel toekomst voor de klassieke pps?
“BAM heeft 35 pps-projecten in portefeuille. Die hebben nog een hele lange doorlooptijd Daarbij spelen drie trends die de samenwerking tussen publiek en privaat gaan veranderen. Bovenaan komt integraliteit. Ik herhaal het nog maar eens. Direct gevolgd door een hoofdrollen voor de lange termijn-denken en veel klantgerichter werken. Je moet een gemene deler zoeken en daar de meerwaarde voor alle partijen benutten. Elkaar op de juridische puntjes in de rechtszaal bevechten is daarbij geen goede manier.”

Wat zijn de grote vraagstukken om zo op te lossen?
“Kijk naar de opgaves van Bouwagenda. We willen veel woningen bouwen, een duurzame omgeving, Nul-Opde-Meter en Smart Cities. En liefst allemaal morgen klaar.”

Dat lukt toch nooit?
“Dat lukt alleen met een integrale multidisciplinaire aanpak. En we hebben het steeds over 2030 en 2050, maar het draait erom wat je morgen anders gaat doen.”

Maar daarvoor is de bouw toch te versnipperd en de keten veel te lang?
“Die versnippering zorgt voor vele paarse krokodillen die miljarden verspilling in de hand werken. Die versnippering is absoluut niet toekomstbestendig. Bouwbedrijven werken nog steeds vooral al improviserend buiten op de bouwplaats en lossen ter plekke de problemen op die al bouwend ontstaan. We moeten echt naar binnen: Alles eerst digitaal bedenken en uitwerken, inclusief alle fouten. Binnen achter de computer is ruimte voor fouten, niet buiten. Dan moet in de fabriek in een keer goed de grootst mogelijke prefab-toepassingen worden gemaakt die op de bouwplaats alleen nog geassembleerd hoeven te worden. Plug&play is de toekomst.”


10 hoofdregels voor pps

  1. Stop met denken in termen van publiek en privaat
  2. Intentions matter! Stewardship zegt iets over de intenties
  3. Besef dat samenwerken complex is: eis en handhaaf gedrag
  4. Doe niet aan windowdressing bij samenwerking
  5. Verplaats je eerst in het probleem van de ander
  6. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
  7. Stop met copy-paste van contracten, inclusief afwijken van standaarden
  8. Let op prijsdominantie bij de tender: Let op kwaliteit en haalbaarheid
  9. Kies controle instrumenten in nauw overleg met alle partijen
  10. Gebruik contractontwikkeling als proces om vertrouwen te ontwikkelen

Bron: Samenwerkingscarousel PPSNetwerk


 

Reageer op dit artikel