nieuws

BAM kiest andere vloer voor herbouw parkeergarage Eindhoven

bouwbreed 5532

BAM kiest andere vloer voor herbouw parkeergarage Eindhoven
Eindhoven bouw parkeergarage

De parkeergarage in Eindhoven die vorig jaar instortte wordt herbouwd met Cobiax-vloeren. De gewichtsbesparende bollen in dat systeem zijn afgeplat. De platen worden bovendien anders gelegd, zodat er geen kritische naden meer zijn in de overspanningsrichting. BAM brengt ook nog eens extra krimpwapening aan.  

Dat zijn volgens een woordvoerder van BAM de belangrijkste ontwerpwijzigingen die zijn doorgevoerd voor de herbouw van de garage. De overspanningen en de vloerdiktes zijn nagenoeg gelijk aan die van de oorspronkelijke constructie die bijna een jaar geleden instortte. Wel zijn er zo’n twintig extra funderingspalen geplaatst.

De capaciteit van de vloernaden in de nieuwe situatie is onderzocht in het laboratorium van de TU Eindhoven. Daar vonden vorig jaar zomer ook de onderzoeken plaats naar de oorzaak van de instorting. Hoogleraar Simon Wijte kwam tot de conclusie dat de voegen van de bollenplaatvloeren onvoldoende afschuifsterkte hadden. Dat was onder meer toe te schrijven aan het feit dat er in de twintig jaar dat er met bollenplaatvloeren in zwang zijn was overgeschakeld op zelfverdichtend beton, dat veel minder aanhechting geeft voor de stortlaag. Ook werden er steeds grotere overspanningen gerealiseerd. Maar bij de bouw van de garage werden de grenzen van het systeem overschreden. De bevindingen van Wijte en bureau Hageman werden onderschreven door onderzoekers van TNO.

Veel minder naden in overspanningsrichting

In het oorspronkelijk ontwerp van BAM en leverancier Bubbledeck waren de platen bovendien dwars geplaatst op de overspanningsrichting. Dat betekende dat er op veel plekken wel vijf platen (van 10 bij 3 meter) nodig waren om de bijna vijftien meter tussen de kolommen te overbruggen. Dat betekent dus vijf plaatnaden, waarvan de middelste blootstonden aan grote trekkrachten , die niet overgebracht konden worden door de koppelstaven.

Op de bouwplaats bij Eindhoven Airport zijn de eerste bouwwerkzaamheden aan de nieuwe parkeergarage voorzichtig gestart (Foto: Bert Jansen).

In het aangepaste ontwerp dat BAM nu gaat realiseren met platen van Cobiax zijn de vloerplaten een kwartslag gedraaid. Daardoor bevinden zich veel minder naden in de hoofddraagrichting. Kritische naden doen zich volgens de woordvoerder van BAM niet meer voor. Cobiax is één van de leveranciers van vloeren met gewichtsbesparende elementen. Het van oorsprong Duitse systeem dat in Nederland door Gelissen op de markt wordt gebracht verschilt niet wezenlijk van dat van het Deense Bubbledeck, dat de bollenplaatvloer uitvond en patenteerde. De bollen van Cobiax zijn niet rond, maar afgeplat.

Extra krimpwapening

Aan de bovenzijde van de vloeren in Eindhoven brengt BAM bovendien extra krimpwapening aan. Dit moet de scheurvorming aan de bovenkant van de vloeren beperken, waarbij rekening wordt gehouden met temperatuuurseffecten en berekeningen van belemmerde vervorming.

Zaterdag 27 mei 2017, de dag dat de parkeergarage instortte, was namelijk de warmste dag sinds het storten van de dakvloer van de garage in februari van dat jaar. De onderzoekers schatten in dat de temperatuur van de dakvloer die dag opliep tot boven de vijftig graden. De enorme spanningen die dat veroorzaakte vormden de trigger van de instorting. De extra wapening bovenin moet die problemen voorkomen.

Op de bouwplaats in Eindhoven zijn de activiteiten inmiddels voorzichtig op gang gekomen. Het gonst volgens de woordvoerder van BAM nog niet van de activiteiten, maar er zijn inmiddels twintig extra funderingspalen aangebracht en er wordt gewerkt aan nieuwe poeren. De funderingspalen die nog in de grond zitten worden doorgemeten, om er zeker van te zijn dat het verantwoord is ze opnieuw te gebruiken. De oplevering van de garage staat nu gepland voor juni 2019, bijna twee jaar later dan gepland. Eindhoven Airport heeft inmiddels ook plannen gelanceerd voor een veel grotere parkeergarage van tien verdiepingen, iets verder van het luchthaven gebouw. De parkeergarage die BAM bouwt ligt pal tegenover het entreegebouw van de luchthaven. De architectonische ambities van het ontwerp zijn hoog. Het pand, dat ook ruimte biedt aan een busterminal en een fastfood-keten, moest de troosteloze omgeving van het vliegveld een impuls geven.

Reageer op dit artikel