nieuws

Ballast Nedam krijgt broodnodige financiële oppepper

bouwbreed Premium 4957

Ballast Nedam krijgt broodnodige financiële oppepper
Ton Borsboom

Ballast Nedam-moeder Renaissance brengt zijn Europese activiteiten onder bij het geplaagde bouwconcern uit Nieuwegein. De aannemer, die al zes jaar op rij verlies lijdt, krijgt daardoor een flinke financiële oppepper.

De Europese activiteiten van Renaissance bestaan feitelijk uit Heitkamp, een Duitse bouwer die in 2015 door de Turkse bouwonderneming werd ingelijfd. Heitkamp zal een 100 procent dochteronderneming worden van Ballast Nedam.

“Daarmee zullen het geconsolideerde eigen vermogen en de solvabiliteit substantieel toenemen”, laat het bedrijf in een toelichting weten.

Heitkamp, gespecialiseerd in de bouw van energiecentrales, koeltorens en spoorwegen en in het toekomstbestendig maken van gebouwen, maakt al enige tijd een “solide groei door” en kent een totaal vermogen van 611 miljoen euro.

Openstaande lening van 45 miljoen afbetaald

Ballast Nedam maakte verder bekend dat de “openstaande lening” van 45 miljoen bij de Rabobank inmiddels is afbetaald. Dat kon doordat met Denizbank AG overeenstemming is bereikt over de herfinanciering.

Bovendien heeft het bouwbedrijf zijn garantiefaciliteit bij ING en Rabobank tot en met 31 december 2020 verlengd, tegen “gunstige voorwaarden”. Deze afspraak komt bovenop de eerder afgesloten kredietovereenkomsten met een groep financiële instellingen onder leiding van Zurich Insurance.

“De succesvolle herfinanciering van de faciliteiten zorgt voor extra flexibiliteit en een grotere liquiditeit ten gunste van haar activiteiten”, aldus Ballast Nedam.

Omvang orderboek groeit dit jaar naar 1,2 miljard

Het bouwbedrijf heeft zich ten doel gesteld om binnen een jaar of twee de omzet op te voeren tot 1,5 miljard. Afgelopen jaar was Ballast Nedam goed voor voor 740 miljoen aan bedrijfsopbrengsten.

De onderneming zag in het eerste kwartaal van dit jaar de orderportefeuille groeien naar 696 miljoen, “met solide projecten als de verwerving van de nieuwe A-pier op Schiphol, de Cooltoren in Rotterdam en de nieuwe reizigerstunnel voor station Gorinchem”.

Binnenkort verwacht Ballast nedam overeenstemming te bereiken met gemeente Amsterdam over de ontwikkeling van het Urban Interactive District (UID), een van de grootste  ontwikkelprojecten in de hoofdstad betaande uit woningen, kantoren, een hotel en winkels. Tegen het einde van het jaar rekent Ballast Nedam er op dat het orderboek 1,2 miljard aan projecten bevat.

Ballast Nedam kwam begin 2016 in handen van Renaissance, dat onder leiding staat van de Turkse zakenman Erman Ilicak. Hij pompte tot dusver al 100 miljoen in de Nieuwegeinse aannemer. Na het nieuwe verlies van 44 miljoen over het afgelopen jaar was het de vraag of hij opnieuw zijn portemonnee zou trekken.

Reageer op dit artikel