nieuws

Publiek vergaapt zich aan geprinte betonnen woning

bouwbreed 1703

Publiek vergaapt zich aan geprinte betonnen woning

Ruim 48 uur had de betonprinter van Cybe nodig om een woning van honderd vierkante meter neer te zetten in Milaan. Er wordt nog naarstig gezocht naar een nieuwe bestemming voor na afloop van de internationale designbeurs.  

De 48 uur is netto printtijd. De woning is opgebouwd uit 35 wandsecties, die stuk voor stuk één tot anderhalf uur tijd vergden voor de robot van de startup uit Oss. Daarvoor was Cybe in totaal zo’n drie weken ter plekke. Dak, vloeren, kozijnen en andere bouwdelen werden later toegevoegd.

Met de opening van de designbeurs Salone del Mobile vorige week is de woning opengesteld voor publiek. Honderden bezoekers vergapen zich dagelijks aan de geribbelde wanden opgebouwd uit dunne laagjes beton die door de robotkop heel netjes boven op elkaar zijn gelegd. Cementgigant Italcementi heeft meegedacht over de gewenste eigenschappen en samenstelling van de mortel, maar Cybe heeft toch vooral haar eigen mortel meegenomen waarmee het eerder onder andere in Dubai succesvol een paviljoen neerzette.

De woning in Milaan is ontworpen door het Italiaanse architectenbureau  CLS, terwijl Arup het constructief ontwerp verzorgde. Volgens Guglielmo Carra van Arup laat de geprinte woning zien dat de techniek nu ver genoeg ontwikkeld is om meer complexe structuren te realiseren waar de bouw om vraagt. “Deze technologie helpt onze industrie om nauwkeuriger en efficienter te werken en tegelijk minder afval te produceren.”

Ingenieurs van Arup zijn ook betrokken bij het ontwerp en de materiaalbeproevingen van de brug die MX3D print uit staal, voor de Amsterdamse wallen. De hoofdoverspanning van die brug werd begin deze maand voltooid. Na voltooiing van de handrailing en plaatsing van het dek moet die brug in de loop van dit jaar worden gepresenteerd aan het grote publiek tijdens dat andere internationale hoogtepunt in de internationale designwereld: de Dutch Design Week in Eindhoven.

De woning in Milaan zal tegen die tijd al zijn afgebroken. Dat is volgens Berry Hendriks van Cybe niet ingewikkeld. De secties zijn onderling gekoppeld met draadeinden. Onderin de elementen zijn tijdens het printen stalen kokers geplaatst waarin de vork van een heftruck past. Dat maakt het mogelijk de panelen te verplaatsen. Om te voorkomen dat het beton daarbij scheurt zijn de holle elementen onderin uitgerust met extra wapening.

Reageer op dit artikel