nieuws

Minister worstelt met wet ‘privaat’ bouwtoezicht

bouwbreed Premium 2550

Minister worstelt met wet ‘privaat’ bouwtoezicht

Minister Ollongren heeft meer tijd nodig om uit te vogelen hoe ze de wet kwaliteitsborging voor het bouwen toch succesvol door de Eerste Kamer kan loodsen. Het wekt grote verbazing bij VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. “Ik kan dit gewoon niet geloven. Wat is er in al die maanden gebeurd?”

Het bouwstelsel gaat op de schop. Toezichthouders van gemeenten moeten op den duur plaatsmaken voor private kwaliteitsborgers. De regels zelf worden ook aangepast. Consumenten moeten beter beschermd tegen bouwfouten en meer aansprakelijkheid komt op het bordje te liggen van bouwbedrijven. Bovendien moeten bouwers gebouwdossiers maken.

Er is één maar.

Deze spraakmakende stoelendans is er één van lange adem.

Over het wetsvoorstel wordt al zeker twintig jaar nagedacht. Oud-minister Blok dacht een doorbraak te hebben, en draagvlak. Maar toen hij in 2017 plots moest verhuizen naar het ministerie van Justitie wist de PvdA op het allerlaatste moment nog allerlei aanpassingen in de wet te fietsen. Blok had het ‘zinkende’ schip net op tijd verlaten. Zij het noodgedwongen.

“Het is een chaos.” “De wijzigingen van de PvdA maken het wetsvoorstel er niet fraaier op en onuitvoerbaar”, reageerden bouwadvocaten, juristen en allerlei andere betrokkenen kort voor de behandeling van de beladen bouwwet in de Eerste Kamer.

Oud-minister Blok wilde de wet dolgraag door de Eerste Kamer loodsen. Zijn ambtenaren overtuigden hem van het belang van deze wet. ‘Helaas’ kon Blok het karwei zelf niet afmaken.

Het was als voer voor de wolven voor het toch al kritische CDA. En dus voerde senator Greetje de Vries de druk flink op in de Eerste Kamer. Het was in de zomer van 2017. Oud-demissionair minister voor Wonen Ronald Plasterk droop uiteindelijk met zijn staart tussen de benen af: het wetsvoorstel werd aangehouden. Hoe een gammele bouwwet vlak voor oplevering bezweek. Het was de ‘Nacht van Greetje de Vries’.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Er kwam een nieuw kabinet en de bouw viert weer hoogtijdagen. Laat maar komen die wet, zou je kunnen denken. Zo eenvoudig is het niet. Tegenstanders zullen aanvoeren dat het helemaal niet verstandig is om nu het bouwstelsel drastisch te veranderen. Het bouwtempo ligt immers al veel te laag… Straks moeten we ook nog gasloos.

Onzin, denkt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. Wachten? Niet als het aan hem ligt. Invoeren die handel, en wel zo snel mogelijk.

Waarom? De problemen met bollen- en breedplaatvloeren maken volgens hem pijnlijk duidelijk dat het een ‘bende is in bouwersland’. Plug and play? Na oplevering kan vrijwel niemand navertellen hoe die constructie nou daadwerkelijk is uitgevoerd.

“Niemand weet nu precies hoe die vloeren in de praktijk zijn aangelegd. Met een verplicht gebouwdossier (gedocumenteerde verslaglegging met foto’s en tekeningen van de bouw en het proces, red) kun je dat wel zien.”

Een kort briefje

Genoeg reden dus volgens Koerhuis om haast te maken met het wetsvoorstel. Ruim een maand geleden maande de liberaal minister Ollongren dan ook tot spoed. Maart werd april. April wordt in elk geval later, meldt de bewindspersoon op de eerste maandag van het mei-reces in een brief die je beknopt kunt noemen.

“Voor de brief (toegezegd aan de Tweede Kamer, red) is, vanwege te voeren overleg met betrokken partijen, enkele weken extra tijd nodig”, is kortweg haar boodschap.

Koerhuis snapt er niets van. “Ik ben er niet blij mee. Eind februari, begin maart heb ik gevraagd wanneer we nou eindelijk eens duidelijkheid konden verwachten. April zei de minister en nu duurt het dus weer langer.”

Het antwoord is kennelijker lastiger dan de vraag. Dat valt in elk geval op te maken uit de wandelgangen. “Verschillende partijen maken zich op voor een breed verzet. Maar onderling schijnen die het ook weer niet met elkaar eens te zijn”, laat een goed ingevoerde bron weten.

En nu?

De hoofdvraag is natuurlijk: wat gaat minister Ollongren met het wetsvoorstel doen? Ze heeft in elk geval twee opties. Een novelle schrijven waarin ze nog eens uitlegt, hoe de wet (die dus op twee gedachten hinkt (privaat en publiek) in de praktijk moet werken. Of. En dat is de snelste weg. Het wetsvoorstel alsnog ongewijzigd in stemming brengen.

Die tweede optie lijkt op het ogenblik zeer onwaarschijnlijk. Het CDA zit daar in elk geval niet op te wachten. “De wet zonder novelle aanbieden hoeft niet op steun te rekenen van het CDA”, laten meerdere christendemocraten doorschemeren.

Koerhuis van de VVD zegt niet te weten wat er achter de schermen speelt. “Ik vind gewoon dat de minister de snelste route moet kiezen.”

‘Ik kan het niet geloven’

Zoveel is duidelijk. Precies dat wilde Koerhuis amper twee maanden geleden ook. Snel duidelijkheid. Voorlopig zullen belangstellenden nog eventjes geduld moeten hebben. Koerhuis dus ook.

“Ik kan bijna niet geloven dat er nog geen duidelijkheid is. Of die wet de bouw niet nog verder zal vertragen? Dat is niet mijn ervaring als ik bij bouwers langsga. Zij sorteren erop voor. Of de aansprakelijkheid misschien niet wat teveel bij bouwbedrijven komt te liggen? Het kan natuurlijk altijd beter.”

Reageer op dit artikel