nieuws

Meisjes kiezen meer voor techniek, maar haken halverwege ook nog vaak af

bouwbreed Premium 1085

Meisjes kiezen meer voor techniek, maar haken halverwege ook nog vaak af
TenneT / Bam Girlsday

Meisjes op de havo, vwo en mbo kiezen steeds vaker voor een technische richting. Ook op het vmbo en het hoger onderwijs is een lichte stijging te bespeuren van meisjes dat voor een technische opleiding kiest, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

In het schooljaar 2006/’07 koos nog slechts 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor Natuur en Techniek. In 2017/’18 is dit toegenomen tot respectievelijk 10 procent van de havisten en maar liefst 28 procent van de vwo-meisjes.

Deze vrij forse stijging is volgens het CBS ingezet na de invoering van de vernieuwde tweede fase in het schooljaar 2007/’08. Hierdoor is het eenvoudiger om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket. Vooral meisjes in het vwo kozen na de invoering van de vernieuwde tweede fase voor zo’n dubbelprofiel, verklaart het CBS.

Meisjes op het havo en vwo kiezen vaker voor een Natuur en Techniek-profiel. Grafiek: CBS

Lichte stijging op vmbo

Ook op het vmbo (in de richtingen vmbo-b, vmbo-k en vmbo–g) is een lichte stijging te bespeuren in het aantal meisjes dat voor techniek koos, maar het is nog steeds de minst gekozen sector. De groei van het aantal meisjes dat hiervoor koos is dan ook klein: het percentage steeg tussen de schooljaren 2011/’12 en 2016/’17 van 3 procent naar 4 procent. Ook dit schooljaar koos 4 procent van de meisjes voor techniek. Het percentage jongens dat voor techniek kiest al jaren veel groter. Dit jaar ging 33 procent voor de technische richting. Al daalt dit percentage ook.

Meer technische diploma’s op vmbo

Op het mbo halen sinds een aantal jaar steeds meer meisjes een technisch diploma. Maar ze studeren wel op andere terreinen af dan jongens: de meeste diploma’s halen ze in de kleding- en schoenenindustrie en vormgeving en audiovisuele productie. In 2010/2011 deed slechts 6 procent van de meisjes op het mbo een technische opleiding, in 2015/2016 groeide dit jaar 11 procent. Het jaar daarna daalde dit aantal wel weer: naar 10 procent.

n 2010/2011 deed slechts 6 procent van de meisjes op het mbo een technische opleiding, in 2015/2016 groeide dit jaar 11 procent. Grafiek: CBS

Ook kleine stijging in hoger onderwijs

Op het hoger onderwijs is net als op het vmbo sprake van een zeer lichte stijging van het aantal vrouwen dat een diploma techniek, industrie en bouwkunde haalt. Het percentage nam tussen de studiejaren 2006/’07 en 2015/’16 toe van 2 procent tot 3 procent. In het laatstgenoemde collegejaar lag dit aandeel bij de jongens op 15 procent. Confectie, textieltechniek, stedenbouwkunde en biotechnologie zijn voorbeelden van studierichtingen die meer door vrouwen dan door mannen worden gekozen.

Overigens is deze lichte stijging wel opvallend, stelt het CBS, want er wordt op de havo en vwo wel veel vaker een technisch profiel gekozen door meisjes. Maar dat resulteert dus niet altijd in een technisch diploma.

‘Nog teveel afhaakmomenten’

Het VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, herkent dit beeld. Het centrum ziet ook dat er steeds meer meisjes kiezen voor een technische richting (zie hier de laatste cijfers van het VHTO) , maar er zijn volgens Mila van Egmond van het VHTO,  nog te veel momenten dat meisjes afhaken. “Bij vrouwen zie je veel vaker dan bij mannen dat ze wel een opleiding in de sector afronden, maar uiteindelijk terecht komen op de communicatie- of marketingafdeling van een technisch bedrijf. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat er op de technische afdelingen weinig vrouwen werken. Ze voelen zich minder thuis in de mannenwereld.”

Om dat patroon te doorbreken zijn er volgens het VHTO meer rolmodellen nodig. Maar ook initiatieven als Girlsday, waarop meisjes kennis maken met techniek en de bouw, helpen. “Als meisjes jong zijn schrikt de bouw ze af omdat ze het niet goed genoeg kennen. Ze denken dat werk in de bouw alleen gaat om hard werken op een bouwplaats. Later schrikt het ze af omdat ze terecht komen in een mannenwereld met weinig vrouwen die hen voorgingen”, legt Van Egmond uit.

Nieuwsgierig naar Girlsday?  Vanaf 9.50 uur ’s is het evenement via een livestream te volgen. Interesse? Klik hier.


Girlsday

Girlsday, een jaarlijks evenement om meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs kennis maken met bouw en techniek, vindt vandaag plaats. Ruim 11.000 meisjes doen bij diverse bedrijven in het land technische activiteiten. Het evenement is voor de bouwsector dit jaar extra bijzonder, omdat Bouwend Nederland voor het eerst meedoet. Door de flinke personeeltekorten in de branche probeert Bouwend Nederland er van alles aan te doen jongeren te interesseren voor de bouw. En Girlsday past in dat doel. Lees hier meer over Girlsday.


Cobouw maakte al eerder artikelen over de positie van vrouwen in de bouw. Ook maakten we een Top 50 topvrouwen in de bouw.  Meer verhalen over dit thema:

Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Angela van Rijn is nummer 1 topvrouw in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend

Reageer op dit artikel