nieuws

Huis van de toekomst: ‘dus zo kun je zonnepanelen mooi wegwerken’

bouwbreed 3642

Huis van de toekomst: ‘dus zo kun je zonnepanelen mooi wegwerken’

Een eigen woning bouwen is geen kattenpis. En zeker niet als je een gezonde woning met milieuvriendelijke en duurzame materialen nastreeft. Dit is de laatste aflevering van de blog-serie ‘het huis van de toekomst.’ “Dus zo kun je zonnepanelen mooi wegwerken.”

Een avontuur? Ja. Uitdagend? Ja. Slapeloze nachten? Soms. Behulpzame bouwers en leveranciers? Nee, niet altijd. Maar… Bovenal was het maken en ontwerpen van onze eigen cradle-to-cradle-woning een ontzettend leuk en leerzaam traject!

Eerst was de vraag kunnen we wel een bouwer vinden die onze dromen kan verwezenlijken. Daarna volgde een meeslepende zoektocht naar tweedehands bakstenen. En bouwadviseurs zagen water branden, toen we besloten hoge bomen te planten, waarmee we onze woning gaan verkoelen. Telkens weer belandden we in eindeloze discussies. En al bouw je nog zo circulair. Subsidies krijgen we niet of nauwelijks.

Maar het goede nieuws is: Ons cradle-to-cradle-huis staat! Op een paar onderdelen na, is het casco af. Tijd om de balans eens op te maken. Wat ging goed? Wat kan beter? En vooral: wat heeft het huis ons gebracht en was het dat waard?

Leuk en leerzaam

Om met het laatste te beginnen. Het was leuk en leerzaam. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar het was ook een giga-aanvulling op mijn werk. Als ik zou moeten kiezen tussen een cursus cradle-to-cradle voor beginners of daadwerkelijk meelopen met een traject als deze, wist ik het wel; hier haal ik zo veel meer uit.

Ook de mensen die daadwerkelijk het huis neerzetten vonden het een leuke klus. Inmiddels zijn we vele complimenten rijker.

Vooral over de gekozen steen en de detaillering van het metselwerk krijgen we veel positieve reacties (ook van onbekende voorbijgangers). Een wandelende passant zei laatst over de zonnepanelen: Oh. Zo kun je ze dus mooi wegwerken. Zeker mevrouw!

Waar focus je op? Dat is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van ons succes. Bij elke keuze vroegen wij ons af: ‘Wat doet dit voor mijn eigen gezondheid, en die van de planeet?’ Vervolgens zie je dat er eigenlijk van alles mogelijk is. Je komt er alleen pas achter, als je ernaar vraagt. Dan pas kun je een goede (financiële) afweging maken.

Communicatie blijft een vak apart

Schrik niet. Dit deden we niet bij elke keuze. Natuurlijk niet. Dan waren we over twee jaar nog bezig.

Overall zijn we zeker tevreden. Toch blijven er puntjes van aandacht. Vanuit mijn nieuwe werk (ik blijf gewoon doorgaan met het verduurzamen van ‘de wereld’) volg ik soms een cursus ketensamenwerking in de circulaire bouw. Als ik dan hoor wat er allemaal mis(kan) gaan, sta ik met mijn oren te klapperen. Eigenlijk altijd gaat het mis met communicatie.

Bij ons ging dat redelijk soepel. Dat kwam vooral, omdat de aannemer, de installateur en de architect direct met ons optrokken. Dan nog zijn specialistische vaktermen soms vaak niet te volgen voor een consument als ik.

De afstemming tussen aannemers en onderaannemers moet echt beter in de bouw. Iedereen komt te veel voor zijn eigen werk, even afstemmen met een andere partij is er nauwelijks bij. Een simpel voorbeeld.

People, planet, profit

Op een dag was de dakdekker bezig met de dakpannen, terwijl de installateur iets verderop de zonnepanelen installeerde. Frens en ik zagen dat er boven de panelen een strook ‘leeg’ bleef. “Wat is de bedoeling”, vroegen wij ons af.

Beide partijen wisten van niets. Wij denken dan: Waarom overleggen ze niet met elkaar. Nu moesten wij als niet-bouwspecialisten constateren dat er iets mankeerde en in actie komen.

Partijen in de bouwketen werken veel te veel naast elkaar, zeggen ze tijdens cursussen. Ik kan dat volledig beamen. Misschien tijd om de ouderwetse bouwmeester nieuw leven in te blazen?

Wat nu? Het casco is zo goed als af. De keuzes voor de afwerking aan de binnenkant zijn ook grotendeels gemaakt. De komende maanden staan in het teken van afwerken en verhuizen. Voor de zomer willen we erin zitten. Eindelijk kunnen we dan genieten van onze zelfgemaakte woning en tuin.

Dit was mijn laatste blog. Ik hoop dat jullie er iets aan hadden. Gaat u ook zelf bouwen? Of bouwt u als woningbouwer woningen voor anderen? Zorg dat people, planet en profit in balans zijn. Als je je daar bewust van bent, is er ontzettend veel mogelijk.


Blogserie ‘Huis van de toekomst’

Climmy Roeffen (29) was tot voor kort werkzaam als adviseur duurzame ontwikkelingen bij de gemeente Venlo. Met haar man Frens Seuren bouwt Climmy nu zelf een woning op basis van het c2c-principe. Dit was de laatste blog uit een serie van zes. De eerdere afleveringen kunt u hieronder teruglezen.

Climmy en Frens

Aflevering 1: Is er überhaupt één bouwer die me kan helpen?

Aflevering 2: Tweedehands bakstenen

Aflevering 3: Geen installaties maar bomen

Aflevering 4: Discussies waar je moe van wordt

Aflevering 5: Gasloos, maar ik kan fluiten naar subsidie

Reageer op dit artikel