nieuws

‘Installateurs tot eind 2019 barstensvol’

bouwbreed Premium 1483

‘Installateurs tot eind 2019 barstensvol’

“Sommige installatiebedrijven zitten al barstensvol tot eind 2019”, waarschuwt Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto VNI. Om maar aan te geven. Met de dag loopt het tekort aan technische mensen op en dan moet de echte verduurzamingsgolf nog beginnen. Tijd voor een charme-offensief. “Iedereen die zich vanuit de fossiele industrie laat omscholen krijgt een werkgarantie.”

Nederland wil energieneutraal worden. De kranten stonden er ook deze week bol van en in de Tweede Kamer mochten deskundigen allemaal in drie minuten vertellen wat er aan het huidige verduurzamingsbeleid ontbreekt.

Doekle Terpstra was er ook. “Een slappe bedoeling”, blikt de voorzitter van Uneto-VNI terug. “Een show voor de bühne. Wiebes (klimaatminister, red) ga ik zeker niet adviseren die hoorzitting terug te kijken. Vooraf sprak ik met een aantal Kamerleden. De opbrengst daarvan was veel groter.”

De voorman van de technische installatiebranche drong in de Kamer aan op meer regie. “Iedereen is aan het rondspringen. Ogenschijnlijk is het een chaotisch proces. Maatschappelijk gebeurt er van alles met een gretigheid die ik tien jaar geleden niet kon bevroeden, maar juist dat vraagt om een kader. Binnen de krijtlijnen is de ruimte onbeperkt, heb ik weleens gezegd, maar die krijtlijnen zie ik nu niet.”

‘Blaming’

Aan wie ligt het? Wie valt iets te verwijten? Terpstra wil niemand afvallen. “Ik bedoel die niet in sfeer van blaming, maar ik constateer gewoon dat er ordening nodig is. Gaan we nou aan de slag op wijkniveau of niet? Komt er een regeling voor cv-installaties ja of nee?”

En Wiebes dan? Als minister is hij toch verantwoordelijk voor de kaders? Laat hij steken vallen. Terpstra: “Misschien gaat het niet snel genoeg, maar ik ben wel onder de indruk van hem. Hij heeft ook maar een heidens karwei te doen. En heel eerlijk: voor deze energietransitie heb je ook gewoon tijd nodig.

De energietransitie vereist draagvlak stelde Ed Nijpels deze week in het FD. Nijpels ziet erop toe dat Energieakkoord goed wordt uitgevoerd. Is draagvlak niet juist de dood in de pot voor majeure veranderingen zoals deze? “Het is maar net hoe je draagvlak definieert”, reageert de voormalige vakbondsleider.

‘Niet op zijn Chinees’

“Twee dingen. We moeten doorpakken, snelheid maken en zorgvuldig werken. Maar het moet ook geen elitair debat worden. Als het bijvoorbeeld gaat om de wijkaanpak dat kun je dat niet op een Chinese manier uitrollen (van boven naar beneden). Dan ga je grote fouten maken.”

Voormalig Stroomversneller Jan Willem van de Groep vindt dat de overheid moet investeren in bouwfabrieken.

Terpstra gelooft er niet in. “Dat moet de markt zelf oppakken. Installateurs en bouwbedrijven zouden gezamenlijk misschien moeten investeren in een soort prefabplant. Hoe die eruit moet zien? Weet ik veel. Maar de overheid moet je hier niet in laten investeren. Grote flauwekul.”

Of overdrijven we niet gewoon een beetje met die verduurzaming? Bouwondernemer Daan van der Vorm was laatst in Japan. Enkelglas gaat daar nog als een warm broodje over de toonbank.  “Nee, nee, nee”, pareert Terpstra. “Ik zie dan juist de Nederlandse handelsgeest opkomen. Hier kunnen we zoveel winnen. Als we dit goed doen dan kunnen wij een spelbepalende positie innemen op de internationale markt.”

Mopperstand

Prachtig. Maar is het realistisch? De verduurzamingsopgave vraagt namelijk om duizenden vakkrachten. En die zijn ver te zoeken, waarschuwde de SER donderdag nog.

“In onze sector hebben we nu al een tekort aan 20.000 mensen en waarschijnlijk zijn dat er zelfs meer. Als er wachtlijsten zijn de zorg is het land in paniek, maar als die er zijn in de techniek hoor je daar niemand over. Er zijn bedrijven die tot eind 2019 barstensvol zitten met werk.”

Dat tekort is ook de consument niet ontgaan. “Ik krijg allerlei mailtjes binnen van mensen die willen verduurzamen, maar geen installateur kunnen vinden. Maar wij willen niet in de mopperstand staan.”

Doekle Terpstra: “Overheid investeren in bouwfabrieken? Flauwekul.”

Terpstra ziet juist de kansen. De één zijn dood, kan de ander zijn brood namelijk zijn. De ‘energierevolutie’ vraagt namelijk ook offers. Wat te denken van de duizenden werknemers die in kolencentrales of in andere takken van fossiele sectoren werken, maar straks hun baan verliezen, omdat Nederland massaal overstapt op andere energiebronnen.

“Met het UWV en het OTIB (opleidingsfonds voor de installatiebranche, red) ontvangen wij hen met open armen. Samen willen een Energietransitie-loket oprichten. Dat loket moet werknemers snel begeleiden naar een vaste, groene baan in de installatiesector.”

Hoe dat loket eruit komt te zien is nog onduidelijk. Terpstra benadrukt dat ook de huidige generatie installateurs aan de bak moet. “De installateur op de hoek van de straat is nog nauwelijks met verduurzaming bezig. Ook daar valt dus nog een wereld te winnen.”

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel