nieuws

Betonmortelbedrijven blijven in vizier kartelautoriteit ACM

bouwbreed Premium 741

Betonmortelbedrijven blijven in vizier kartelautoriteit ACM

Mededingingsautoriteit ACM blijft komende jaren alert op verboden kartelafspraken in de betonmortelsector. Volgens de toezichthouder zijn de nauwe banden tussen de mortelbedrijven inmiddels flink ingeperkt, maar is er nog ruimte “voor verbetering”.

Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt, die tevreden is over het gedrag van zeven grote betonmortelleveranciers. In 2016 maakten zij bindende afspraken met de kartelwaakhond met als doel de concurrentie in de sector te verbeteren. “De nacontroles wijzen nu uit dat de betrokken partijen serieus werk hebben gemaakt van hun toezeggingen”, aldus de ACM.

Een aantal mortelproducenten verkocht aandelen in gezamenlijke centrales. Bovendien laten ze niet meer zonder noodzaak een werk door een concurrent uitvoeren. Samenwerking wordt voortaan geregistreerd en doorgegeven aan de afnemer van de betonmortel. Ook dwarsbomen zij nieuwe spelers op de markt niet langer door bij de verkoop van gronden en centrales eisen te stellen.

“Het is eenvoudiger geworden om toe te treden tot de betonmortelmarkt”, constateert de toezichthouder. “Inmiddels heeft dit al geleid tot de productie van betonmortel op locaties waar dit eerst contractueel niet mocht.”

Betonmortelbedrijven individueel geïnformeerd over kritiekpunten

De zeven betonmortelproducenten – Mebin, Cementbouw, Dyckerhoff Basal Nederland, Bruil Beton & Mix Groep, Mortelcentrale Cuijk, Rouwmaat Groep en Agar Holding – hebben ongeveer de helft van de markt in handen. Op welke punten de mededingingsautoriteit nog niet tevreden is, heeft ze niet naar buiten gebracht. De bedrijven zijn daar “individueel over geïnformeerd”.

Binnen twee jaar zal de ACM een nieuwe controle op de naleving van de toezeggingen uitvoeren.

Reageer op dit artikel