nieuws

Ballast Nedam lijdt verlies van ruim 44 miljoen; financiële basis wankel

bouwbreed Premium 10209

Ballast Nedam lijdt verlies van ruim 44 miljoen; financiële basis wankel

Ballast Nedam is financieel nog altijd niet boven Jan. De bouwer, die in handen is van het Turkse Renaissance, leed over het afgelopen jaar een verlies van bijna 45 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die recentelijk is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Ballast Nedam heeft de cijfers zelf nog niet actief naar buiten gebracht.

Het is voor Ballast Nedam het zesde opeenvolgende jaar dat rode cijfers worden geschreven. In 2016 leed het Nieuwegeinse bouwconcern nog een verlies van 76 miljoen, in 2015 een verlies van 41 miljoen en het jaar daarvoor van zelfs van 103 miljoen.

Uit de jaarrekening wordt duidelijk dat de Turkse moeder opnieuw heeft moeten bijspringen. Na de overname eind 2015 pompte Renaissance direct meer dan 60 miljoen in Ballast Nedam. Vorig jaar moest daar nog eens 42 miljoen bij.

Ondanks de bijdragen vanuit Turkije is de financiële positie van de bouwer nog altijd zorgelijk, zo berekende het Financieele Dagblad. Volgens de krant kan het bedrijf met het huidige geld in kas zijn activiteiten tot het vierde kwartaal van dit jaar financieren. De bouwonderneming staat dan ook onder verscherpt toezicht van de banken. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuw financieringspakket.

‘Helaas niet gelukt om 2017 winstgevend af te sluiten’

Bestuursvoorzitter Cenk Düzyol laat in het jaarverslag weten dat Ballast Nedam er “helaas” niet in is geslaagd om 2017 winstgevend af te sluiten. Dat was volgens hem wel het doel. Dat de bouwer daar niet in is geslaagd, komt volgens de topman door projecten die in het verleden tegen te lage marge zijn aangenomen. Die zorgden voor operationele verliezen van 21,5 miljoen. Reorganisaties kostten het bedrijf nog eens 6,6 miljoen.

Ballast Nedam boekte in 2017 op de Gaasperdammertunnel een verlies van ruim 18 miljoen. (Foto: Rijkswaterstaat)

Een van de probleemprojecten is de bouw van de Gaasperdammertunnel. Over 2017 moest Ballast Nedam op dat project een verlies nemen van 18,2 miljoen. Ook de bouw van een fabriek voor Siemens in het Duitse Cuxhaven bezorgde de aannemer een verlies, van net geen 12,3 miljoen. Het wegenbouwproject A15 Maasvlakte-Vaanplein, dat Ballast Nedam enkele jaren terug in grote financiële nood bracht, leverde afgelopen jaar in de exploitatiefase nog eens een extra verlies op van 3,9 miljoen.

Düzyol toont zich tevreden met de projecten die dit en vorig jaar zijn binnengehaald. Ballast Nedam won onder meer de opdrachten voor the Mall of the Netherlands, het VU Medisch Centrum, Hart van Zuid en de Blankenburgtunnel. De bouwer startte het jaar met een orderboek van 625 miljoen, ruim 50 miljoen meer dan een jaar eerder. Selectief en strategisch tenderen moet Ballast Nedam aan hogere marges helpen. Met hulp van Renaissance zullen bovendien de internationale activiteiten moeten gaan toenemen.

Ballast Nedam wil binnen twee jaar de omzet opvoeren tot 1,5 miljard euro. Vorig jaar was het bouwconcern goed voor 740 miljoen aan bedrijfsopbrengsten, zo’n 6 procent minder dan in 2016.


Lees hier het uitgebreide interview met Ballast Nedam-redder Erman Ilicak dat Cobouw vorig jaar publiceerde.

 

Reageer op dit artikel