nieuws

NAM mogelijk op afstand bij aardbevingsbestendige nieuwbouw

bouwbreed 921

NAM mogelijk op afstand bij aardbevingsbestendige nieuwbouw
Micasa

De kans is aannemelijk dat de NAM straks niets meer te zeggen heeft over aardbevingsbestendige nieuwbouw in Groningen. Bouwers en opdrachtgevers hebben al jaren problemen met de NAM over vergoedingen.

“De NAM staat al een tijdje op afstand”, verklaart Julia Finkielsztajn van de aardoliemaatschappij. “De minister heeft de regie van de versterkingsoperatie naar zichzelf toegetrokken. En de nieuwbouw als onderwerp hoort daar ook bij. Dus het is zeker denkbaar dat dat straks niet meer onder de bevoegdheden van de NAM valt.”

De invloed die de NAM heeft op de aardbevingsbestendige nieuwbouw heeft te maken met de ondersteuning die de maatschappij biedt aan opdrachtgevers die volgens de NPR-normen willen bouwen. Vier jaar geleden werd daarvoor de nieuwbouwregeling opgericht met de bedoeling om aardbevingsbestendige nieuwbouw te stimuleren. De regeling lag regelmatig onder vuur en daardoor paste de NAM deze meermaals aan. Vorig jaar werd er  een herijkte regeling ingevoerd, deze wordt nu door externe deskundigen bekeken.

‘Jarenlang met hart en ziel gewerkt’

Zolang het nodig is blijft de NAM zich voor aardbevingsbestendige bouw inzetten, zegt Finkielsztajn. “We hebben de afgelopen jaren met ziel en zaligheid hiervoor gewerkt. We weten dat er kritiek is geweest op de regeling, maar er zijn ook veel projecten wél door gerealiseerd. Totaal 3800 aardbevingsbestendige woningen en meer dan 170.000 m2 utiliteitsbouw”, zegt ze trots. Op dit moment heeft de NAM nog zo’n tachtig projecten lopen die onder deze regeling vallen.

Volgende week komt Cobouw met een uitgebreid artikel over de onduidelijkheden rondom de nieuwbouw in Groningen. Bouwers en woningcorporaties uiten hierin hun zorgen over de huidige situatie in het aardbevingsgebied. 

Reageer op dit artikel