nieuws

Züblin trekt zich terug in de race om EMA, Dura Vermeer als enige over

bouwbreed 4138

Züblin trekt zich terug in de race om EMA, Dura Vermeer als enige over

Dura Vermeer is nog als enige over in de race om het Europees Medicijnagentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam. De andere kandidaat, Züblin, is begin februari al afgehaakt bij de aanbestedingsprocedure.

Dat bevestigt business development- manager Theo Broere van Züblin Nederland aan Cobouw, na berichtgeving in Het Parool. Züblin heeft zich teruggetrokken vanwege een combinatie van factoren, laat hij weten. Het ging om de krappe deadline (15 november 2019 moet het gebouw al opgeleverd worden), maar ook om de ‘verantwoordelijkheden binnen het contract’. Waarmee Broere waarschijnlijk doelt op de boete de volgt op het overschrijden van de deadline.

‘Zeker dat we de deadline gaan halen’

Het Rijksvastgoedbedrijf wil de berichtgeving in Het Parool niet bevestigen. “We zijn nog met de projectpartijen in gesprek, dus ik wil hier niets over zeggen”, laat woordvoerder Frank Wassenaar weten. “Wel kan ik in algemene zin zeggen dat we zeker zijn dat we de deadline gaan halen.”

Lastige onderhandelingspositie voor het Rijk

Met het terugtrekken van Züblin komt het Rijk in een lastige positie. Er is dan nog maar een partij over in de procedure. Europese aanbestedingsregels maken het namelijk onmogelijk dat er in dit stadium nog een ander bouwbedrijf mee dingt in de race, bevestigt Wassenaar. “Tegen Het Parool zei ik dit ook al: we zullen geen onaanvaardbaar hoog bedrag betalen als er echt nog maar een partij over blijft.” Dura Vermeer wil geen commentaar geven.

Ontsteltenis over niet delen van info

Een groep Europarlementariërs, die vorige week in Nederland was, is ontsteld dat Nederland deze informatie toen niet heeft gedeeld met de groep. Voorzitter Giovanni La Via zegt tegen Het Parool: “We hebben twee uur met de minister en andere betrokkenen gesproken en gevraagd naar de aanbestedingsprocedure. We hoorden dat er twee bedrijven voor de opdracht in de race waren en dat er geen probleem was met de deadline. Dat een van die twee zich al begin februari had teruggetrokken, is belangrijke informatie. Het is een slecht signaal van Nederland.” De groep twijfelt hierdoor aan de Nederlandse belofte de deadline te gaan halen, aldus de krant.

 

Reageer op dit artikel