nieuws

Verhagen: ‘saldering zonnepanelen moet blijven’

bouwbreed 8275

Verhagen: ‘saldering zonnepanelen moet blijven’

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland vindt dat de salderingsregeling voor zonnepanelen moet blijven bestaan. “Als je verduurzaming daadwerkelijk van de grond wilt krijgen bij de particulieren, zul je die saldering moeten continueren.”

Klimaatminister Wiebes wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Hij werkt aan een alternatief. Voorstanders van duurzaam bouwen vrezen echter dat het afschaffen van de regeling in 2020 averechts gaat werken.

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland deelt die zorgen. Tijdens het Cobouw Café in Drachten pleitte hij voor het behoud ervan. “Of. Alternatief. Geef iedereen een gratis accu. Dat is ook goed voor de installatiesector.”

Zorgen zijn er niet alleen over de verduurzaming van de woningmarkt. Roel Haverkort, wethouder in de Friese gemeente Smallingerland, vreest dat corporaties onvoldoende ijverig zijn met bouwen. “Daarom stellen wij voor: Als de corporaties het niet doen, dan gaan we het zelf doen.”

Maxime Verhagen: salderingsregeling moet blijven. Foto: Cynthia van Dijke

In aanbestedingen is er te weinig aandacht voor innovatie van bouwers en duurzame oplossingen, vervolgde Haverkort: “Je kunt wel als bouwer zeggen, hé ik kan goed zingen. Maar als je wilt zingen heb je ook een podium nodig. Daar ligt wel een rol voor de overheid.”

Dat klonk als muziek in de oren van Maxime Verhagen. De voorzitter van Bouwend Nederland signaleert ook dat thema’s zoals duurzaamheid, laat staan circulair bouwen, nauwelijks in aanbestedingen terug te vinden zijn.

Grondstofschaarste

“Het fantastische van Circulair Friesland is het compacte speelveld”, zei Hilbrand Katsma directeur productie bij bouwbedrijf Van Wijnen. Hij daagt de hele Nederlandse markt uit om voor het circulaire project de Loskade, mee te denken over circulaire materialen. “De grote vraag is: hoe kunnen we met nieuwe producten de grondstoffenschaarste het hoofd bieden.”

Wethouder Roel Haverkort waarschuwde: Als corporaties niet gaan bouwen, dan gaan we het zelf doen. Foto: Cynthia van Dijke

MKB- en aanbestedingsspecialist Renate Westdijk, woonachtig in Friesland, onderschreef dat Friesland een neusje heeft voor samenwerking. “Friese overheden vinden elkaar.”

Ingrid Zeegers, van Circulair Friesland, benadrukte dat een circulaire economie niet veel anders is dan je gezonde verstand gebruiken. “Van heel veel dingen weten we allang of het goed is of niet goed is. We wisten in de jaren ’60 al dat asbest fout was. Maar het bouwde zo lekker weg.”

De sigaarplant als isolatiemateriaal? Maxime Verhagen als sidekick van het Cobouw Café? En waarom ziet Cobouw-journalist Joost Zwaga er zo rood uit? Check hier het filmpje. 

Reageer op dit artikel