nieuws

Prijs voor groen Hollands vernuft van Lumiduct

bouwbreed 975

Prijs voor groen Hollands vernuft van Lumiduct

De zonwerende stroomopwekkende schermen van Wellsun zijn de winnaar van de DOEN Energie[s]topper 2018. De jury onder leiding van Ed Nijpels betitelde het als mooi in uitvoering, doeltreffend en goed schaalbaar.” Dit is wat we zoeken hebben bij het nieuwe klimaat- en energieakkoord.”

De Lumiduct  van Wellsun is raam, zonwering, PV-paneel en videowall in één. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het scherm met meedraaiende panelen doorlaat.  Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, door zonnecellen met een hoog rendement (300 Wp per m2). Het zachte daglicht wordt doorgelaten om binnen een prettige omgeving te creëren. Met de geïntegreerde ledlampjes kan het paneel ook nog als media-wall functioneren. De resolutie is volgens de makers beter dan die van de Amsterdamse Ziggo dome.

Van de 90 inzendingen die meededen voor de belandde Wellsun samen met Ipsum Energy, Roofclix, Sensorfact NL en Soundenergy in de finale van de tweede editie van deze landelijke energiebesparingscompetitie. Wellsun nam uiteindelijk de cheque van 100.000 euro mee naar huis om hun Lumiduct verder te ontwikkelen. De Delftse start-up gaat de prijs gebruiken om het product goedkoper te maken om de gewenste schaalvergroting door te kunnen voeren.

Juryvoorzitter Ed Nijpels: “De winnaar heeft alles in zich wat we zoeken in het nieuwe energie- en klimaatakkoord. Niet alleen energiebesparing, maar ook opwekken van energie en de bestaande omgeving mooier maken. Wellsun is echt groen Hollands vernuft.” De jury is van plan de andere finalisten te blijven begeleiden bij de perfectionering van hun product.  Dat zijn:

Ipsum Energy is een real-time app die werkt als persoonlijke energiecoach voor consumenten. Ipsum ziet namelijk het energieverbruik van de belangrijkste elektrische apparaten in huis en laat zien wat de grootste energieslurpers zijn en waar dus bespaard kan worden. De app geeft per apparaat praktische bespaartips voor slimmer energiegebruik. Huishoudens kunnen met de app 10 tot 20% energie besparen.

Roofclix biedt een oplossing voor beheersing van het binnenklimaat van de 450 miljoen m2 aan platte daken in Nederland. Het is een kliksysteem dat op bestaande daken van woningen wordt geplaatst en zorgt tot 50% reductie in koelbehoefte in de zomer en verwarmingsbehoefte in de winter.

Sensorfact NL is een intelligent energiemanagementsysteem voor de maakindustrie. Draadloze sensoren meten het energieverbruik van de machines, zodat in een oogopslag het besparingspotentieel per machine duidelijk wordt. Het systeem detecteert via algoritmes ook welke besparingsmaatregelen genomen kunnen worden om zo het energieverbruik te verlagen.

De THEAC-25 warmtepomp van Soundenergy werkt niet op elektriciteit maar op heet water via een unieke zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie: Thermo Acoustics. De THEAC-25 heeft geen koudemiddel en bewegende delen, is geluidsarm en onderhoudsvrij. De warmtepomp is geschikt voor gebouw- en proceskoeling en belooft 50 tot 90% energiebesparing.

 

Reageer op dit artikel