nieuws

Nieuw platform om masculiene bouwwereld te doorbreken

bouwbreed 998

Nieuw platform om masculiene bouwwereld te doorbreken
Eva Gaaff.

Vrouwen kunnen daadwerkelijk een verschil maken in de masculiene bouw- en vastgoedsector. Dat willen Carolien Vlaar en Eva Gaaff laten zien met hun nieuwe website uitdegrondgestampt.nl. De website is vandaag, op Internationale Vrouwendag, live gegaan.

Als jonge, ambitieuze vrouwen, werken Vlaar en Gaaff al een paar jaar in de vastgoed en- bouwsector (gebiedsontwikkeling). Erg leuke werelden, vinden ze allebei, maar vrij masculien. In vergaderingen zijn ze vaak de enige vrouwen. “Dat is op zich niet erg, veel vrouwen die kiezen voor een baan in de bouw of vastgoed vinden het geen probleem om tussen mannen te werken. Maar toch voel je je af en toe verloren of niet helemaal begrepen. Met onze website willen we andere vrouwen die in dezelfde positie zitten, steun bieden en inspireren. We willen laten zien wat vrouwen in deze masculiene wereld allemaal kunnen bereiken”, vertelt Gaaff in een interview met Cobouw.

Jullie vinden dat de bouw- en vastgoedsector nog vrij masculien is. Hoe merk je dat dan?
“De bouw is gestuurd op harde deadlines, op geld verdienen. Op praktische zaken. Er is minder aandacht voor samenwerking en er wordt minder vaak stilgestaan bij zaken. Soms is het goed meer aandacht te hebben voor andere zaken, het wat rustiger aan te doen. Dat is waar vrouwen beter in zijn.”

Waarom hebben deze sectoren meer vrouwelijke kwaliteiten nodig?
“Het is goed om problemen soms van een andere kant te belichten. Als je alleen maar blijft focussen op snelheid en geld, dan staat dat innovatie in de weg. Als je als bedrijf gezond wil blijven heb je verschillende werkwijzen nodig.”

Wat is precies het doel van jullie website?
“Eigenlijk is ons doel vrij bescheiden. We willen laten zien dat er toch wel aardig wat vrouwen werken in de bouw. En dat al die vrouwen het verschil kunnen maken. Op onze website staan interviews met vrouwen uit de bouw, die andere vrouwen, maar ook mannen, kunnen inspireren. Want ook mannen kunnen door deze interviews zien wat vrouwen allemaal kunnen bereiken. Ook staat er nieuws op, informatie over netwerken en evenementen en kunnen vrouwen met elkaar in verbinding komen.”

Er zijn al diverse vrouwennetwerken in de bouw. Waarom nog een?
“Onze website is meer een platform waar alles samenkomt. Zo bieden we ook informatie over evenementen van die andere netwerken. Bovendien kun je bij ons niet lid worden. Onze website heeft meer als doel te inspireren en met elkaar in contact te komen.”

Is jullie doel ook om ervoor te zorgen dat er meer vrouwen gaan werken in de bouw of vastgoedsector?
“Ons doel is meer om vrouwen die inspireren die al in de sector werken. Maar natuurlijk is het wel een mooie bijvangst als door onze website ook andere vrouwen geïnspireerd raken om te kiezen voor een baan in de bouw of vastgoedwereld.”

Carolien Vlaar.

Zijn er eigenlijk wel meer vrouwen nodig?
“Ik denk dat er meer ruimte moet zijn voor de vrouwelijke aanpak. En het helpt natuurlijk wel als er dan ook meer vrouwen zijn. Er is gewoon meer diversiteit in het bedrijfsleven nodig. Want als je allemaal mannen van boven de 50 laat nadenken over de gebouwde omgeving, dan wordt er ook gebouwd voor die doelgroep. Dus je hebt verschillende denkwijzen nodig.”

Zou een quotum helpen meer vrouwen te trekken in de top?
“Nee, ik denk dat een quotum te rigide is. Bovendien is het kijken naar getallen vrij masculien. Een bedrijf die een diverse top heeft, gaat beter functioneren. Dus ik geloof erin dat de top van bedrijven vanzelf diverser wordt.”

 


Cobouw heeft de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan topvrouwen in de bouw. Zo sprak Cobouw met een aantal topvrouwen en maakte een Top 50

Meer verhalen over dit thema:

Aukje Kuypers: ‘De bouw heeft vooral andersdenkenden nodig’
Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Angela van Rijn is nummer 1 topvrouw in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend
BAM torent boven andere bouwers uit met topvrouwen

 

 

Reageer op dit artikel