nieuws

Minister Ollongren doet niets voor pur-slachtoffers

bouwbreed 1745

Minister Ollongren doet niets voor pur-slachtoffers

Mensen die ziek zijn geworden van purschuim-isolatie hoeven niet op clementie van minister Ollongren te rekenen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de SP naar aanleiding van berichtgeving in Cobouw. “De primaire verantwoordelijkheid voor het correct aanbrengen van purschuim ligt bij de betreffende verwerker. Eventuele schadeloosstelling dus ook.”

Oud-minister Blok was er in 2013 helder over: “De risico’s van purschuim mogen niet worden onderschat”, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het was in een tijd van flinke ophef. Van de NOS tot Nieuwsuur: Iedereen had aandacht voor het isolatiemateriaal dat kennelijk honderden mensen ziek maakte.

Criticasters drongen aan op een verbod. Zover wilde Blok het niet laten komen. Wel werden er richtlijnen aanscherpt: hoe dan ook moet worden voorkomen dat mensen er ziek van kunnen worden. Gecertificeerde bedrijven zeggen die richtlijnen te volgen, maar ze staan niet in het Bouwbesluit, dus verplicht is het niet.

De huidige minister, Ollongren, is van plan de gezondheidsvoorschriften in het Bouwbesluit op te nemen, maar voor tientallen ‘slachtoffers’, komt dat te laat.

Ook gecertificeerde isolatiebedrijven overtreden namelijk de richtlijnen, verklaarden bewoners en oud-medewerkers van marktleider Pluimers tegenover Cobouw begin dit jaar.

Heksenjacht

Marktleider Pluimers wil niets van de aantijgingen weten en spreekt van een heksenjacht. Pluimers verwijst naar het schadeprotocol. Aan de hand daarvan kunnen mensen hun gelijk halen.

“Onzin”, stellen slachtoffers daar op hun beurt tegenover. “Dat protocol is onbetrouwbaar, omdat het grotendeels is gefinancierd door de belanghebbende industrie zelf.” Ze weigeren het protocol te gebruiken, omdat ze bang zijn dat het ze alleen maar zieker maakt.

Jenny Pluimers en Harm ter (links)

De directie van Pluimers: Jenny Pluimers en Harm ter (links)

De SP trok naar aanleiding van alarmerende artikelen in Cobouw tot twee keer toe aan de bel bij minister Ollongren. De D66-bewindspersoon kondigde zoals gezegd al regels aan in het Bouwbesluit, maar de SP vindt dat niet ver genoeg gaan.

De politieke partij wil dat de minister de zorgen omtrent het medisch protocol wegneemt en zinspeelt op een schadefonds.

Ollongren ziet dat niet zitten. Ze kan weinig betekenen voor slachtoffers, schrijft ze in de brief aan de Tweede Kamer. “Het is niet aan mij om schade te erkennen.” Twijfels over het protocol heeft ze niet.

Rechter

Ze benadrukt dat de isolatiebedrijven verantwoordelijk zijn voor eventuele gezondheidsklachten. En als bedrijven zoals Pluimers niet willen meewerken, kunnen slachtoffers nog altijd naar de rechter stappen.

De familie Morsink die al jaren in de clinch is met Pluimers overweegt dat. Het gerechtelijk vooronderzoek is inmiddels afgerond.

“We vinden het nog altijd jammer dat Pluimers niet met ons in gesprek wilde gaan om tot een oplossing te komen. Wij laten ons echter niet afschrikken door een juridisch pad”, laat Monique Morsink weten.

“Wie is er verantwoordelijk voor het schoonmaken van een woning waarin chemische stoffen zijn gespoten”, vraagt de SP zich ook af. Ollongren: “De eigenaar van de woning zelf. Als chemische stoffen in de woning terecht zijn gekomen, door handelingen van een bedrijf, dan kan de woningeigenaar privaatrechtelijk het bedrijf aansprakelijk stellen. Dit geldt ook voor gespoten PUR.”

Zo hoort het dus niet

Over de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s voor werknemers en bewoners is al jaren discussie. De Gezondheidsraad komt binnenkort met nieuwe inzichten. Achteraf aantonen dat iemand ziek is geworden van purschuim is nauwelijks te doen. Op het moment van aanbrengen vinden geen metingen plaats van de schadelijke stoffen die mogelijk vrijkomen.

 

Reageer op dit artikel