nieuws

Gerechtshof: Rabobank kneep Midreth uit tijdens doodstrijd

bouwbreed Premium 2893

Gerechtshof: Rabobank kneep Midreth uit tijdens doodstrijd

Rabobank kneep Midreth vlak voor het faillissement uit, oordeelt het gerechtshof in Arnhem in een vernietigend vonnis.

Rabobank heeft “onrechtmatig en in strijd met de op haar rustende zorgplicht gehandeld”, oordeelt het gerechtshof in een rechtszaak van voormalig Midreth-eigenaar Joop Leliveld tegen de Rabobank.

Midreth ging in 2011 failliet. De Rabobank zou in 2010 een fee van 2 miljoen euro hebben bedongen voor een kredietuitbreiding van 7,5 miljoen euro. Dat krediet moest binnen 10 maanden worden afgelost. Dat was volgens het hof “uiteraard een grote druk op de toch al krappe liquiditeit”. In 2010 moest Midreth ook een fee van 5,8 miljoen euro betalen voor een lening van 20 miljoen euro.

Fees van 10 procent waren volgens de Rabobank niet ongewoon. Het hof oordeelt dat de fees van Rabobank buitensporig waren. “Zelfs als de kredietuitbreidingen riskant waren en daarvoor geen aanvullende zekerheden meer beschikbaar waren, dan nog staan beide fees in geen enkele redelijke verhouding tot de kredietuitbreiding.” Dat de tweede fee volgens Rabobank door Zadelhoff zou zijn afgedongen, doet daar volgens het hof niets aan af. De fees waren voor Leliveld “zeer nadelig”.

Leliveld moest onder druk aandelen verkopen

Ook heeft Rabobank misbruik gemaakt van haar macht door Leliveld te dwingen om 60 procent van zijn aandelen voor 1 euro over te doen aan Rabobank, terwijl de Midreth in doodsnood verkeerde. Dat is volgens het hof in strijd met de contractuele bancaire zorgplicht.

De Rabobank stelt dat Leliveld “keer op keer” onjuiste informatie heeft gegeven. De Midreth-baas zou de bank om de tuin hebben geleid en de bank hebben doen geloven dat 20 miljoen euro voldoende was om het bedrijf te redden.

Bouwbaas reageert opgelucht over oordeel hof

Joop Leliveld reageert tevreden op de uitspraak. “Eindelijk gerechtigheid. De bank heeft een uiterst kwalijke rol gespeeld, die uiteindelijk mede heeft geleid tot het faillissement van dat prachtige bouwbedrijf. Dat was verschrikkelijk voor onze klanten, voor onze werknemers en voor mijn gezin. Ik ben opgelucht dat het gerechtshof nu ook tot het oordeel komt dat de bank onrechtmatig heeft gehandeld.”

De voormalig bouwbaas probeert naar eigen zeggen al sinds 2011 de zaak met Rabobank te schikken. Zonder resultaat. “Hopelijk dat men daartoe nu eindelijk bereid is.”


Lees hier het volledige arrest van het gerechtshof: Arrest-Leliveld-versus-Rabobank-pdf

Reageer op dit artikel