nieuws

Maaiveld | Arcam tijdelijk veranderd in een modellenbureau

bouwbreed 872

Maaiveld | Arcam tijdelijk veranderd in een modellenbureau

Architectuurcentrum  Amsterdam Arcam bouwde een catwalk waar maquettes worden geshowd van recente bouwprojecten. Namens de casting-director meldt Femke Gerritsma dat elke twee maanden de line-up wordt veranderd.    

Waarom die inspiratie halen in de modewereld?
“Het heeft onder andere te maken met het wegvallen van een belangrijke subsidie voor Arcam. Die noodzaakt ons om inventiever te zijn.”

Dan is er helemaal geen budget meer voor geldverslindende shootings op exotische locaties.
“Dat doen we ook niet. We plaatsen maquettes aan weerszijden van een catwalk achtig platform. Die krijgen we gratis van de architectenbureau’s.”

Veel topmodellen weten te strikken?
“Alleen maar! Al zijn er een paar die er uitspringen, zoals de maquette van de zelfvoorzienende drijvende woning van Studio Valkenier en het Amsterdam University College van Mecanoo.”

Alles wordt perfect uitgelicht.
“We hebben het concept ver doorgevoerd. De samensteller van de tentoonstelling heet niet voor niets casting director.”

De architectenbureau’s zijn natuurlijk dolblij dat ze verlost zijn van die grote gevaartes die hopeloos in de weg staan.
“Ze moeten de modellen na afloop van de show wel weer ophalen. De line-up varieert elke twee maanden.”

Is de modewereld met haar graatmagere anorexiamodellen  wel een verantwoorde inspiratiebron?
“We hebben ook plus-size modellen.”

Dan nog…
“We koesteren een grote diversiteit. Kartonnen maquettes, modellen uit de 3d printer, houten maquettes, grote kantoren, kleine woningen.. alles komt langs. Maar wel van goede kwaliteit natuurlijk geen huis-tuin-en-keuken geknutsel.”

Dat schrikt jonge bureau’s misschien wel af om mee te doen.
“Daar hebben we niks van gemerkt.”

Heeft de maquette niet haar langste tijd gehad?
“Dat zou je denken in het tijdperk van 3D-animaties en VR-brillen, maar toch is het niet zo. De gegadigden voor de ontwikkeling van de Bijlmer Bajes waren zelfs verplicht om een maquette in te dienen. ”

Vertrouwen mensen die wervelende computeranimaties toch niet?
“Op een maquette zie je toch beter hoe dingen zich tot elkaar verhouden. Niet voor niets doen onze gebiedsmaquettes het vaak heel goed.  Ze zijn vaak heel abstract, alleen maar blokjes, maar toch trekken ze steevast veel publiek.”

 

 

 

Reageer op dit artikel