nieuws

Hornbach opent vestiging in Zwolle, met veel aandacht voor de vakman

bouwbreed 2192

Hornbach opent vestiging in Zwolle, met veel aandacht voor de vakman

Hornbach heeft de ambitie om uiteindelijk 30 vestigingen in Nederland te hebben. Morgen gaat de 14e in Zwolle open. Het filiaal wil net als de andere vestigingen ook de vakman bedienen. Met een eigen kassa en profi-adviseurs die – naar eigen zeggen – dag en nacht bereikbaar zijn voor de vakman.

De vestiging in Zwolle kent 15.000 m2 (de grootste Hornbach in Nederland kent 20.000 m2) en draait om een groot assortiment tegen de laagste prijs. Hornbach laat niet na te benadrukken dat als vakman én consument elders een lagere prijs kunnen vinden, ze die lage prijs krijgen plus 10 procent extra korting. Je kunt er overigens ook een enkel schroefje kopen voor 7 cent, maar ook een badkamer van 35.000 euro halen, zo wordt Cobouw duidelijk gemaakt.

Gisteren kwamen er 500 zzp-ers en andere vakmensen naar de vestiging om een rondleiding te krijgen, voor een hapje en een drankje (en bij vertrek kregen ze een emmer en een zwart t-shirt met de tekst ‘goed gereedschap hangt onder een afdakje’). We spreken met Michiel van der Geest die bij Hornbach verantwoordelijk is voor de montage en profiservice. Hij bezweert dat de vaklui een interessante markt vormen voor Hornbach en dat de groeit er flink in zit. Percentages kan hij niet geven, maar de professionele bouwer is een belangrijke markt voor de Duitse bouwmarkt, zo maakt hij duidelijk.

“We hebben in elke vestigingen een paar profi-adviseurs rondlopen, dat zijn mensen met een achtergrond in het bouwvak. Ze kennen de mores van de vakman en zijn dag en nacht te bereiken”, zegt Van der Geest. “Ze zorgen dat de bestellingen klaar staan en openen voor de vakman om zeven uur. Service is belangrijk. Professionele bouwvakkers hebben hun vaste aanspreekpunt binnen de vestiging.”

De prijs die de vakman betaalt is dezelfde als die voor de consument. Alleen als ze beiden in grotere hoeveelheden afnemen daalt de prijs. Maar ook dan is er geen verschil tussen de vakman en de consument, zegt Van der Geest.

Wil een vakman tot dat groepje toetreden dan komt Hornbach langs bij een lopende klus om te zien hoe de kandidaat werkt.

Montage valt ook onder zijn verantwoordelijkheid. Dat doet Hornbach niet zelf, maar daarvoor gebruikt de bouwmarkt een groepje geselecteerde zzp-ers. Wil een vakman tot dat groepje toetreden dan komt Hornbach langs bij een lopende klus om te zien hoe de kandidaat werkt. Vervolgens moet hij twee referenties opgeven en die worden gevraagd of de vakman beviel, goed en snel werkte en geen rommel achterliet.

Dan wordt hij opgenomen in het clubje en mag hij laminaatvloeren, badkamers en keukens plaatsen of andere klussen voor zijn rekening nemen. Hornbach bepaalt de prijs waarvoor dat gebeurt. “Transparantie moet in deze markt”, zegt Van der Geest. “Dat zorgt voor onderscheid”.

In tegenstelling tot veel concurrenten is de Hornbach ook open op zondag en in de avond tot negen uur.

In tegenstelling tot veel concurrenten is de Hornbach ook open op zondag en in de avond tot negen uur. Van der Geest somt op: “De professionele bouwer heeft een eigen kassa en kan zijn spullen via een eigen ingang inladen. Hij hoeft niet in de rij bij de consumenten te staan. Plus: we hebben van alles twee maanden voorraad, dus hij grijpt niet snel mis. Een gemiddelde bouwmarkt heeft 3000 tot 5000 m2. Wij zitten op 15.000 m2. In de uitstraling willen we dat de vakman zich herkent. We verkopen geen fietsen of andere branchevreemde zaken.”

‘Ik kon mijn oude werk fysiek niet meer aan en was blij dat ik hier aan de slag kon’.

Tijdens de rondleiding worden we gewezen op Ed van 60, die net is aangenomen (foto beneden). Een voormalige loodgieter/installateur, die nu klanten in de vestiging adviseert. Hij zegt: “Ik kon mijn oude werk fysiek niet meer aan en was blij dat ik hier aan de slag kon.”

Hornbach zegt dat het geen toeval is, maar bewust beleid. “De gemiddelde leeftijd hier is 40”, zegt een woordvoerder. “Dat betekent dat het ervaren mensen zijn die weten waar ze het over hebben.”

‘De gemiddelde leeftijd van de medewerker hier is 40. Dat zijn ervaren krachten’.

De vestiging in Zwolle is overigens zes dagen per week open, want de gemeente bepaalt dat er nog een zondagsrust in acht moet worden genomen. Aan de Zwolse vestiging is negen maanden gebouwd. De aannemer is Ten Brinke Bouw B.V.

Reageer op dit artikel