nieuws

Eerste cao-acties op grote bouwlocaties

bouwbreed Premium 1896

Eerste cao-acties op grote bouwlocaties

FNV Bouwen & Wonen voert deze week actie op verschillende bouwplaatsen in Nederland. Daarmee wil de vakbond zijn ongenoegen laten blijken over de in haar ogen “slechte en onrealistische” cao-voorstellen van bouwwerkgevers.

Grote bouwlocaties in onder meer Sneek, Amsterdam, Deventer, Rijswijk en Rosmalen zullen worden bezocht. Aanwezige bouwvakkers krijgen friet en worden bijgepraat over de stand van zaken aan de cao-tafel. Tegelijk zal de bond hen vragen wat de volgende stap moet zijn.

“Na jaren crisis is het echt wel klaar met het afknijpen”, zegt actiecoördinator Peter van der Put van FNV Bouwen en Wonen. “Werkgevers die denken achterover te kunnen leunen aan de onderhandelingstafel leven in een droomwereld. Onze mensen zijn er klaar voor om ze wakker te schudden. Ruw, als het moet.”

De onderhandelingen met onder andere Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie (AFNL) zijn in februari gestart. Vakbonden hebben al een aantal keren aangegeven dat het nog een hele toer zal zijn om tot een akkoord te komen.

Bouwvakkers willen dat vaste baan de norm wordt

“Bouwvakkers willen meer veiligheid op de bouwplaats. Ze willen dat een vaste baan weer de norm wordt, vinden dat het tijd is voor een flinke loonsverhoging en ze willen op een fatsoenlijke leeftijd kunnen stoppen met werken”, aldus Van der Put. “Werkgevers hebben in meerdere onderhandelingsrondes nog geen enkel concreet voorstel gedaan voor verbetering van arbeidsvoorwaarden.”

De cao Bouw & Infra geldt voor zo’n 100.000 werknemers in de bouw.

Reageer op dit artikel