nieuws

De Dom van Milaan naar de kroon steken met een betonprinter

bouwbreed 1059

De Dom van Milaan naar de kroon steken met een betonprinter

Middenin Milaan print Cybe uit Oss een tijdelijke villa voor de toonaangevende designbeurs Salone del Mobile. Eens kijken wie er straks meer bezoekers trekt: de Dom of de betonprinter.

De printer staat inmiddels bijna twee weken te pruttelen op de absolute toplocatie van Milaan: het plein voor de Dom. Nog dik een week dan moet het printwerk zijn afgerond. Dan kan het dak erop, gaat het glas in de sponningen en worden alle installaties geplaatst.  De wanden blijven bewust onbehandeld: de structuur van dunne laagjes beton is juist zo typerend voor het bijzondere maakproces en willen de architecten juist expres in het zicht laten.

Het ontwerp van de Villa is van CLS architecti uit Milaan, terwijl Arup optreedt als constructeur. Maar de printer, de mortel en alle kennis eromheen komen van Cybe uit het Brabantse Oss. Het is het volgende hoofdstuk in het spannende jongensboek dat Cybe aan het schrijven is. Vorig jaar realiseerde de start-up uit Oss een onderzoeksgebouw in de woestijn bij Dubai. De bouw van  een grote koepel in Teuge kan ook elk moment van start.

Tijdsdruk breekt nieuwe records

Qua vorm is de 100 vierkante meter grote villa volgens Berry Hendriks minder ingewikkeld dan andere projecten waar  Cybe aan werkt. Maar de tijdsdruk op het project breekt wel weer een nieuw record. Het plan om een geprint huis te laten zien op de toonaangevende designbeurs, ontstond pas begin dit jaar. Daarna moest iedereen volle bak aan het werk om te zorgen dat alles op tijd klaar is. De Salone del Mobile opent namelijk al op 17 april.

Omdat de villa maar een tijdelijke vergunning heeft en na de Salone weer weg moet, worden tijdens het printen kokers in de  voeten van de wandpanelen gelegd. Daar kunnen straks de vorken van heftrucks of verreikers in worden gestoken om de afzonderlijke panelen te verplaatsen.  Om te zorgen dat het beton daarbij niet scheurt zijn de elementen onderin voorzien van wapening. Onderling worden de elementen gekoppeld met draadstangen.

Om holtes heen printen

De printer van Cybe moet bovendien  ook om tijdelijke stelkozijnen voor ramen en deuren heen printen. Dat is een nieuwe werkwijze.  De holle wandelementen worden door de Italiaanse aannemer later gevuld met isolatiemateriaal, zodat het pand aan de eurocodes voldoet en ook echt bewoond kan worden. Over een definitieve locatie voor de villa, elders in Milaan, zijn CLS en Arup volop in gesprek met de gemeente. Voor Cybe eindigt de betrokkenheid zodra het printwerk klaar is.

 

 

Reageer op dit artikel