nieuws

Aukje Kuypers: ‘De bouw heeft vooral andersdenkenden nodig’

bouwbreed 3380

Aukje Kuypers: ‘De bouw heeft vooral andersdenkenden nodig’

Sinds Aukje Kuypers, nummer drie in de Top50 vrouwen in de bouw, aan het roer staat bij Kuijpers, werken er maar liefst tien keer meer vrouwen. Of dat door haar komt, weet ze niet. Feit is wel dat diversiteit in vijf jaar tijd enorme sprongen heeft gemaakt in het familiebedrijf.

“Of ik het leuk vind dat ik op de derde plaats sta? Zeker! Maar ik zie het vooral als beloning voor het hele bedrijf. Want omzet maken we met z’n allen”, zegt Kuypers glimlachend aan het begin van het interview met Cobouw. Een interview dat tussen de bedrijven door plaatsvindt, want Aukje is een druk bezette vrouw, met véél afspraken in haar agenda. “Ach, wat is druk? Je bent pas druk als je geen overzicht meer hebt.”

Aukje behoort tot 4de generatie Kuypers

Sinds 2013 rusten er in ieder geval een stuk meer verantwoordelijkheden op Kuypers schouders. In dat jaar nam ze de leiding over in het familiebedrijf. De topvrouw behoort tot de vierde generatie. Zij en haar broer werken allebei voor het bedrijf en stonden ook allebei open voor een eventuele opvolging. Toen het moment eenmaal daar was, viel uiteindelijk de keuze op haar.

“Omdat ik een vrouw ben? Nee, ik denk het niet”, vertelt ze. “Ik heb wel aangegeven dat ik als vrouw anders in de wereld sta. Maar daar werd niet moeilijk over gedaan, ook niet toen ik zei dat ik kinderen wilde. Dat de keuze op mij viel, heeft puur te maken met mijn profiel. Dat sloot op dat moment meer aan, dan dat van mijn broer. Ik ben namelijk meer van de organisatorische kant en mijn broer is meer creatief. Maar hij heeft een belangrijke rol in het bedrijf en is ook bij de besluitvorming betrokken.”

‘Ik stuur aan op het vergroten van kennis’

Wezenlijk anders dan haar voorgangers gaat Kuypers niet te werk, vertelt ze. “Mensen vragen wel eens aan me: wat doe je anders dan je vader? Dat vind ik lastig te benoemen. Toekomst gericht ondernemen heeft altijd in onze genen gezeten. Dus ik geloof niet dat er sinds ik deze rol bekleed, van alles veranderd is.” Ook niet omdat ze een vrouw is? “Nee, ik denk het niet. Ik probeer sinds mijn aantreden aan te sturen op het vergroten van kennis het bedrijf. Dat al onze medewerkers weten voor welke klanten ze werken en wat die klant drijft. Als mensen weten wáárom het nodig is, dan inspireer je ze. Dan gaan ze meedenken in het vinden van oplossingen. Dat vind ik belangrijk, maar ik denk dat ik dat als man ook belangrijk zou hebben gevonden”, lacht Kuypers.

Flinke toename vrouwen sinds Aukjes leiding

Toch is er sinds Kuypers’ aantreden wel wezenlijk iets veranderd in het bedrijf: er is een flinke toename van diversiteit. Toen ze in 2013 begon werkten er 855 medewerkers in het bedrijf, waarvan 58 dames. Slechts 1 daarvan in de techniek. Nu werken er 1025 mensen, waarvan 88 vrouwen. En inmiddels tien in technische beroepen. “Maar ik heb geen idee of dit door mijn invloed komt, hoor. We zetten ons sinds een aantal jaar wel meer in op meer diversiteit. Maar we waren tien jaar geleden ook bewust op zoek naar meer vrouwen, maar vrouwen kozen toen minder vaak voor een technisch beroep. Er zijn inmiddels meer vrouwen die een technische opleiding doen.”

De toename van het aantal vrouwen kan ook te maken kunnen hebben met het feit dat het bedrijf zich de laatste jaren meer richt op de energietransitie, denkt Kuypers. “Dit maatschappelijke vraagstuk trekt vrouwen aan. Vrouwen houden ook van puur technische vraagstukken, maar denken veel meer na over de vraag wat je er maatschappelijk mee kunt bereiken. Nu we als branche en bedrijf onze maatschappelijke rol beter uitdragen, is ons bedrijf aantrekkelijker voor vrouwen.”

’Balans vrouwen en mannen is niet goed’

Maar is het nou écht nodig, meer vrouwen op de werkvloer? “Ik denk dat er vooral behoefte is aan meer andersdenkenden, aan meer diversiteit. En vrouwen kunnen zeker diversiteit vergroten”, antwoordt ze. “Maar ik geloof niet dat we een balans nodig hebben van 50 procent mannen en 50 procent vrouwen. Je hebt dynamiek nodig in een bedrijf. Dat kun je bereiken met bijvoorbeeld 10 procent ‘andersdenkenden’. 10 procent is groot genoeg om een ander geluid te laten horen, waar ook de grote massa naar gaat luisteren. Want een ander geluid is zeker nodig in de bouw.”

Vrouwen dragen volgens de directeur vooral meer bij aan een bedrijf, omdat vrouwen anders luisteren en beter doorvragen. Vrouwen kijken op een andere manier naar dezelfde werkelijkheid. “Ja, hierdoor kun je wel grote veranderingen teweeg brengen”, stelt Aukje. “Door anders te kijken, kom je tot creatieve oplossingen. Waardoor je kwalitatief beter kunt bouwen. Daardoor denk je over andere details na, meer over het gebruik van een gebouw. En dat is waar de bouw meer naar toe moet gaan.”

“Maar”, vervolgt Kuypers, “zoals ik al zei ben ik een groot voorstander voor meer andersdenkenden. Dus niet alléén voor meer vrouwen. Ik pleit voor meer designers, mensen uit de kunstwereld, jong, oud, vrouw en man. Als je al deze doelgroepen goed vertegenwoordigt in je bedrijf, dan kun je meer bereiken. Ik ben ook groot voorstander mensen te laten doen waar ze goed in zijn. Van  ‘out of de box-denken’ raken mensen in de stress. Als iedereen doet waar hij of zij goed in is, dan kun je samen een goede box bouwen. Daardoor kun je iets nieuws creëren”, besluit de topvrouw.

Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers, is als derde geëindigd in de Top50 vrouwen in de bouw, een lijst die Cobouw dit jaar voor het eerst heeft samengesteld. De afgelopen tijd heeft Cobouw diverse interviews met vrouwen uit de lijst gepubliceerd. Nieuwsgierig naar de lijst? Klik hier.

Meer verhalen over dit thema:

Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Angela van Rijn is nummer 1 topvrouw in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend


CV Aukje Kuijpers

Aukje Kuypers (38) is van de 4e generatie Kuypers en dochter van Wim Kuypers. De topvrouw begon na haar studie bedrijfskunde aan de Universiteit van Maastricht als directie-assistent bij Kuijpers (2003-2005) en reisde daarna naar Argentinië om vrijwilligerswerk, gericht op kinderen uit sloppenwijken, te doen. Ze ging vervolgens als international management trainee aan de slag bij Fortis (2006-2010) om daarna weer terug te komen bij Kuijpers, in 2010. Eerst was ze manager van de afdeling Kwaliteit, Arbo & Milieu en vanaf 2013 is ze algemeen directeur. Bas Kuypers, de broer van Aukje, is ook werkzaam bij Kuijpers en is verantwoordelijk voor business development en strategie ontwikkeling.

Het bedrijf Kuijpers zit al sinds de jaren 20 in de familie. In de begintijd werd ook de achternaam van Kuypers’ familie met een lange ij geschreven, in plaats van met een griekse y, wat nu het geval is. “Waarom we dat hebben aangepast? Dat is eigenlijk  niet expres gegaan, maar per ongeluk. Waarschijnlijk is de naam een keer verkeerd opgegeven bij de notaris. Daarom heet ik nu Kuypers met een griekse y”, verklaart de directeur.

Reageer op dit artikel