nieuws

Zorgen in Tweede Kamer over slagkracht corporaties

bouwbreed Premium 2033

Zorgen in Tweede Kamer over slagkracht corporaties
Interior of the Dutch parliament

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de middelen die corporaties hebben om woningen te verduurzamen. Dat bleek donderdagmiddag tijdens het eerste gedeelte van het debat over bouwregels en energiebesparing.

“Corporaties klagen over de Woningwet. Die draagt niet bij aan de energietransitie. Daardoor missen we kansen”, trapte CDA’er Erik Ronnes zojuist het debat af over energiebesparing en bouwregels. Ronnes kreeg bijval uit verschillende hoeken.

Ook Rik Grashoff, Kamerlid van GroenLinks, vreest dat corporaties door aflopende subsidieregelingen, steeds minder geld overhouden voor het isoleren en energieneutraal maken van woningen.

“Het vlot niet met de verduurzaming van de woningvoorraad. Er moet een versnelling komen. Corporaties hebben de mogelijkheden niet, de slagkracht neemt af en niet toe”, zei Grashoff in de Tweede Kamer.

Henk Krol 50PLUS: brandveiligheid van seniorencomplexen is ernstig probleem

“Even geduld graag”, maande minister Ollongren. “Binnenkort starten we de gesprekken over het Klimaatakkoord. De corporaties betrekken we daar ook bij.” Ze voegde eraan toe dat ze werkt aan een korting op de Verhuurdersheffing voor corporaties die ijverig zijn met energiebesparing.

Ronnes en Sandra Beckerman van de SP namen daar geen genoegen mee. Zij vrezen dat corporaties vooral sigaren uit eigen doos krijgen, omdat de zogeheten STEP-regeling voor corporaties afloopt.

Ollongren liet zich niet afleiden. “Het allerbelangrijkste voor mij is verduurzaming. De inzet van het kabinet wordt binnenkort bekend.”

Bomvol

Tijdens het Kamerdebat was er ook aandacht voor de brandveiligheid van seniorencomplexen. Vooral 50PLUS maakt zich daar zorgen over. “Dit is een ernstig probleem. Ouderen kunnen niet binnen één minuut hun pand verlaten bij brand. En de helft van de slachtoffers bij brand is wel ouder dan vijftig.”

Ollongren heeft aandacht voor het probleem, ziet Krol. “Ik kan dat bijna niet geloven dat er iets aan gaat gebeuren. Maar we moeten wel doorpakken.”

Kajsa Ollongren: eventjes geduld graag

Sandra Beckerman van de SP wees tijdens het debat nog eens op de zwakke plekken in het bouwproces. “De regie ontbreekt. Grote incidenten en ongevallen vinden geregeld plaats. Benoem een hoofdconstructeur, maak één iemand verantwoordelijk, adviseerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al. En het is volstrekt onduidelijk welke kant het opgaat met het toezicht op de bouw. Wat gaat het kabinet doen?”

Bouwtempo

Zorgen in de Kamer zijn er ook over het bouwtempo, de afwikkeling van de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven, vertraging met nutsvoorzieningen, pur-problemen, én het feit dat er zorgwoningen worden gebouwd zonder tuintjes en balkons.

De VVD vindt het jammer dat de wet kwaliteitsborging voor het bouwen afgelopen zomer sneuvelde in de Eerste Kamer. “Is de minister het met ons eens dat we die wet zo snel mogelijk aangenomen moeten krijgen?”

Op al deze vragen kon de minister tot nu toe geen antwoord geven. Op het moment van schrijven is het debat namelijk geschorst voor de herdenking van oud-premier Ruud Lubbers. Hij is vorige week overleden.

 

Reageer op dit artikel