nieuws

Zelfstandigen Bouw pleit voor verplichte kennis Nederlandse taal op bouwplaats

bouwbreed 1166

Zelfstandigen Bouw pleit voor verplichte kennis Nederlandse taal op bouwplaats

Bouwvakkers moeten verplicht voldoende basiskennis hebben van de Nederlandse taal. Daarmee kunnen dodelijke ongevallen op de bouwplaats worden voorkomen, dat schrijft Zelfstandigen Bouw in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

De brancheorganisatie voor zzp’ers vindt dat bouwvakkers die niet dezelfde taal spreken een gevaar vormen voor zichzelf en anderen. “Door het huidige tekort aan vakmensen zal steeds vaker een beroep worden gedaan op vakmannen uit het buitenland. Omwille van de veiligheid op een bouwplaats, mag van hen een basiskennis van het Nederlands worden verlangd”, schrijft Zelfstandigen in de Bouw. In de brief aan de minister verzoekt de organisatie met klem in de richtlijn Bouw- en sloopveiligheid of in de Arbowet een taaleis op te  nemen.

‘Niets tegen buitenlandse vakmannen’

“Wij hebben niets tegen de komst van buitenlandse vakmannen”, benadrukt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Maar het taalprobleem speelt al jaren. En het is ook al jaren bekend dat daar onaanvaardbare risico’s aan kleven.”

Onderzoek wijst uit dat ongelukken op de bouwplaats flink is  toegenomen

Verhoef verwijst onder meer naar onderzoek waarvan de Inspectie SZW al twee jaar geleden de resultaten presenteerde. Daaruit blijkt dat het aantal ernstige ongelukken met 14 procent is toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen op de bouwplaats met maar liefst 56 procent. “Volgens de inspectie is een deel van die toename te wijten aan miscommunicatie”, zegt hij.

Reageer op dit artikel