nieuws

Waarschuwing aan minister: ‘Energiezuinige nieuwbouwwoning helemaal niet zo zuinig’

bouwbreed 2340

Waarschuwing aan minister: ‘Energiezuinige nieuwbouwwoning helemaal niet zo zuinig’

Nieuwe woningen zijn helemaal niet zo energiezuinig als het kabinet doet vermoeden. Die boodschap krijgt minister Ollongren van twee betrokken ondernemers in de bouw. “Pas grove fouten aan en verplicht energieneutrale woning zo snel mogelijk.”

De regels deugen niet. Er is een gebrek aan controle en aan vakbekwaam personeel. Aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over energiezuinige woningen, loopt nog niet iedereen warm voor de energiebesparende intenties van D66-minister Kajsa Ollongren.

“Nieuwbouw is helemaal niet energiezuinig. In feite bouwen we nu nieuwe huizen met regels volgens de inzichten van 1993. En gemeenteraden met hogere ambities krijgen gelijk allemaal brieven van lobbypartijen dat dat niet mag volgens de landelijke regels”, zegt bouwdirecteur Bert Boeijink. “Zorg voor energieverbruik op maat, twee generaties lang heeft dit geen aandacht gehad.”

Hij vindt dat minister Ollongren “rigoureuze” maatregelen moet nemen. “In 2020 bijna-energieneutraal bouwen (volgens de BENG-norm) is veel te laat. Dat moet de minister direct afdwingen. Nu. Meteen. Zelfs voor woningen waarvoor al een vergunning is afgegeven. We moeten niet accepteren dat we met zijn allen zo doormodderen, terwijl dat helemaal niet nodig is.”

Grove fouten

De kritiek van Boeijink staat niet op zich. Ton Willemsen, directeur van Tonzon vloerisolatie, windt zich al jaren op over de rekenregels, waarmee de hoogte van een energielabel wordt bepaald. Volgens hem staan er grove fouten in.

“Een woning met energie-index A++ kan een veel hoger gasverbruik hebben dan dezelfde woning met label C. Het label geeft dus geen betrouwbare indicatie van het energieverbruik van een woning.”

Ton Willemsen: grove fouten in bepalingsmethode

Dat heeft vooral te maken met warmteverliezen door de vloer en met rekenregels met betrekking tot vloerverwarming. “Als je vloerverwarming toepast op een niet goed geïsoleerde vloer ben je alleen maar warmte aan het verspillen”, zegt Willemsen.

Isolatieondernemer Willemsen, die toegeeft dat hij zelf een belang heeft, trok al eerder aan de bel bij oud-minister Plasterk.

“Bij de eerstvolgende aanpassing van de rekenregels wordt aandacht gegeven aan de onlogische combinatie van vloerverwarming bij een matig tot niet-geïsoleerde vloer”, schreef Plasterk terug.

2020

Veel te laat, vindt Willemsen, die vanochtend op opnieuw alarm sloeg bij de Tweede Kamer. “Die aanpassingen gaan dan op zijn vroegst in 2020 in. Onbegrijpelijk. In feite worden consumenten op deze manier voor de gek gehouden. Hen wordt gasbesparing beloofd, terwijl hun verbruik in werkelijkheid omhoog gaat, zonder extra maatregelen.”

Boeijink van bouwbedrijf Bloemendal wil ook aandacht vragen voor het tekort aan mensen in de bouw. “Warmtepompen zijn niet aan te slepen, maar we hebben te weinig mensen in de bouw om ze te installeren. Dat is een maatschappelijk probleem. Ook daar zou het kabinet dan iets aan moeten doen.”

Marechaussee

Hij vervolgt. “Als er een te kort is aan marechaussee op Schiphol, lossen wij dit op door verkorte cursussen voor burgers, hetzelfde wil ik voor het plaatsen van F-gassen in warmtepompen. We willen allemaal op vakantie en op tijd vertrekken, wij willen voor een juiste prijs op de goede manier een warmtepomp plaatsen. In voetbal termen Fair Play.”

De bouwdirecteur vindt ook dat er te weinig gecontroleerd wordt op beloofde energieprestaties van nieuwe woningen.

De sporthal met “zeer hoge energetische prestaties” wordt binnenkort geopend.

“Vrijwel nooit controleert iemand of een nieuwe woning de beloofde energieprestaties wel kan waarmaken. Maar er zijn uitzonderingen. Laatst kwam er iemand van de omgevingsdienst Utrecht langs op een project van ons. Hij kon ons op één ding betrappen:

‘Jullie zouden toch meer pv-panelen plaatsen?’ Dat klopt zeiden wij, maar ik wacht op de nieuwste generatie, omdat ik de beste wil. Ik hou daar wel van, zo’n ambtenaar die je scherp houdt.”

Boeijink is ijverig met energieneutraal bouwen en het verduurzamen van bestaande woningen. Binnenkort opent zijn bedrijf een bijzondere sporthal. “Sporters kunnen daar topsport bedrijven en de energetische prestaties zijn enorm hoog. Het is een van de eerste sporthallen in Nederland die deze prestaties kan leveren en waarmaken.”

De Tweede Kamer vergadert donderdagmiddag met de Tweede Kamer over bouwregels en energiebesparing.


MKB’ers in de bouw 
Volgende week publiceert Cobouw een uitgebreid interview met Bert Boeijink als onderdeel van een serie interviews met mkb’ers in de bouw.

Reageer op dit artikel