nieuws

SP roept minister weer op matje: Misschien PUR verbieden

bouwbreed Premium 4057

SP roept minister weer op matje: Misschien PUR verbieden

De SP blijft aandacht vragen voor de risico’s van gespoten purschuim en stelt opnieuw Kamervragen aan minister Ollongren. De politieke partij wil een fonds voor slachtoffers en zinspeelt op een verbod op het populaire, maar omstreden isolatiemateriaal.

Minister Ollongren kondigde vorige week aan dat ze veiligheidsrichtlijnen voor het verwerken van gespoten purschuim wil opnemen in het Bouwbesluit. De minister doet dat naar aanleiding van een serie artikelen van Cobouw over de risico’s van pur, en Kamervragen van de SP daarover.

De SP is blij met het eerste succes, maar vindt dat er meer moet gebeuren. “De minister erkent met het opnemen van richtlijnen in het Bouwbesluit dat er een probleem is en dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. Maar precies om die reden vragen we door. Als je schuld erkent, dan is er meer nodig dan waar de minister nu mee komt”, zegt Kamerlid Sandra Beckerman van de SP.

Beckerman heeft opnieuw Kamervragen gesteld aan de minister. De SP vindt dat verwerkers en bewoners gecompenseerd moeten worden voor de schade die ze is aangebracht en ziet ook een rol weggelegd voor de overheid. “Ik denk aan een fonds of zo.”

Ook vraagt de SP zich af hoe de minister wil voorkomen dat er meer mensen ziek worden van gespoten purschuim. “Het is mooi dat er strengere regels komen, maar wat heb je daaraan als niemand daarop toeziet? vraagt Beckerman zich hardop af.”

Kritiek op schadeprotocol

Kamervragen heeft de SP ook gesteld over het medisch protocol. Met dat protocol kunnen slachtoffers aantonen dat ze ziek werden van pur. Slachtoffers weigeren dat protocol echter te gebruiken, omdat het deels is gefinancierd is door de industrie, en dus niet vertrouwen. “Hoeveel is door het ministerie betaald en hoeveel door de industrie”, wil de SP weten.

Oud-werknemers van Pluimers, Europees marktleider op het gebied van gespoten purschuim, verklaarden vorige week tegenover Cobouw dat ook zij, en meerdere collega’s ziek werden van pur. Hun verklaringen staan haaks op die van Pluimers die van geen enkel risico wil weten.

De Tweede Kamer vergadert donderdag over energiebesparing en bouwregels. De SP hoopt dat de minister met antwoorden komt nog voor dat debat, maar acht de kans daarop klein.

Een verwerker. Foto van Pluimers.


Meer verhalen uit deze serie

Purslachtoffers dreigen met rechtszaak tegen Staat
Stichting Meldpunt Purslachtoffers strijdt al jaren tegen de industrie voor erkenning. De stichting is het zat en overweegt naar de rechter te stappen.

Minister grijpt in na publicaties over gespoten purschuim
Vrij snel grijpt minister Ollongren in. Ze kondigt kort na de eerste verhalen van Cobouw, over gespoten purschuim, regels aan in het Bouwbesluit. Of dat genoeg is?

Pluimers: Heksenjacht op gespoten purschuim is pure oplichterij
Hoezo gevaarlijk? En los daarvan? Pluimers houdt zich, zoals het hoort, aan de richtlijnen, zeggen ze bij Pluimers. De directie van het isolatiebedrijf uit Rijssen stelt wel dat het aanscherpen van de richtlijnen in 2013 eigenlijk niet eens nodig was. “Alle kritiek komt uit één hoek.” Een interview. 

De eenzame strijd tegen de purschuim-industrie
In Nederland? Ja in Nederland. Meerdere slachtoffers wonen in tuinhuisjes of stacaravans, omdat ze hun woning niet meer in kunnen. Dit verhaal zoomt in op de schrijnende situatie van een echtpaar met twee kinderen.

Kamer wil opheldering over gevaren gespoten purschuim
Ophef in de Kamer. De SP vraagt naar aanleiding van verhalen in Cobouw een debat aan met de minister over gespoten purschuim. Daar is geen meerderheid voor in de Tweede Kamer en dus stelt de SP Kamervragen.

Isolatiebedrijven schenden regels gespoten purschuim
Meerdere bedrijven houden zich niet aan de richtlijnen, zeggen bronnen tegen Cobouw. Dat is opmerkelijk, omdat oud-minister Blok in 2013 nog benadrukte dat het ontzettend belangrijk is om die aangescherpte verwerkingsregels toe te passen.

Gespoten purschuim potentiele sluipmoordenaar
Schadelijk of niet? Over de daadwerkelijke gevaren van gespoten purschuim bestaat al jaren discussie. Tot op de dag van vandaag kan niemand de relatie aantonen tussen ‘pur’ en pijn. Dat komt omdat niemand meet en dus weet hoeveel schadelijke dampen er vrijkomen tijdens een isolatiebeurt. TNO en RPS hebben in 2013 wel aangetoond dat gespoten purschuim geen risico hoeft te vormen voor de volksgezondheid als bedrijven zich houden aan alle regeltjes. Of dat gebeurt, wordt door diverse partijen sterk in twijfel getrokken.

Reageer op dit artikel