nieuws

Regio-onderzoek: Edam-Volendam heeft sterkste bouweconomie

bouwbreed 1255

Regio-onderzoek: Edam-Volendam heeft sterkste bouweconomie
Edam-Volendam heeft sterkste bouweconomie

De gemeente Edam-Volendam heeft de sterkste bouweconomie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Cobouw.

Edam-Volendam realiseert de hoogste economische prestaties in de bouwnijverheid. Daarbij wordt gekeken naar bouwproductie, arbeidsplaatsen en starters. Dat geheel wordt afgezet tegen het aantal inwoners in de leeftijd van 15 tot 65 jaar.

Het onderzoek is gedaan door Bureau Louter, dat ook onderzoek doet naar toplocaties voor Elsevier Weekblad.

In Edam-Volendam werken 3.400 mensen in de bouw, dat is 22 procent van de actieve beroepsbevolking. Dat betekent dat bijna een kwart van de werkenden in de bouw zijn geld verdient.

Bekendste bouwer uit Volendam is HSB

Edam-Volendam had in 2006 ook al de sterkste bouweconomie. De bekendste bouwer in de gemeente is HSB uit Volendam, dat in 2017 een Cobouw Award won voor het best presterende bouwbedrijf.

Volendam is ook zonder HSB een echt bouwdorp. In de mkb-ranglijst staat Edam-Volendam op nummer 5.

Edam-Volendam dankt zijn status als bouwgemeente voor een groot deel aan het florerende Amsterdam. De meeste bouwbusjes rijden naar de nabijgelegen hoofdstad. “Bekend is dat veel Volendamse bouwvakkers op bouwprojecten in de hoofdstad werken”, zegt onderzoeker Peter Louter.


Top-10 gemeenten met meeste bouwbedrijvigheid

  1. Edam-Volendam
  2. Bunnik
  3. Hardinxveld-Giessendam
  4. Brielle
  5. Zederik
  6. Koggenland
  7. Vianen
  8. Lopik
  9. Papendrecht
  10. Rijssen-Holten

Regio-onderzoek Cobouw

Bunnik op nummer 2 dank zij BAM

Bunnik neemt de tweede plaats in, vooral dankzij de aanwezigheid van BAM. Als alleen naar het mkb gekeken, dan komt Bunnik niet verder dan plek 104.

Hardinxveld-Giessendam is na Volendam-Edam de derde bouwgemeente van Nederland. De locatie onderin Zuid-Holland – aan de benedenloop van de rivier de Merwede en aan de A15 – blijkt een gewilde basis voor tal van bouwers. Het onder Rotterdam gelegen Brielle staat op nummer 4, vooral dankzij Bilfinger Industrial Services, een installatiedochter van het grote, Duitse bouwconcern Bilfinger. Zonder dit bedrijf, zou Brielle op positie 268 staan. Zederik staat op nummer 5, maar is de nummer 1 als alleen mkb-bedrijven in ogenschouw worden genomen.

Lees hier het hele verhaal over het regio-onderzoek.

Reageer op dit artikel