nieuws

Purslachtoffers dreigen met rechtszaak tegen Staat

bouwbreed Premium 3237

Purslachtoffers dreigen met rechtszaak tegen Staat

Slachtoffers van gespoten purschuim overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat. Dat zegt Mirsada Palalic, voorzitter van de Stichting Meldpunt Purslachtoffers.

Minister Ollongren kondigde deze week regels in het Bouwbesluit aan. Die moeten voorkomen dat bewoners en verwerkers ziek worden van gespoten purschuim.

Ollongren reageert daarmee op Kamervragen van de SP naar aanleiding van zorgwekkende berichtgeving in Cobouw over het populaire, maar al jaren omstreden, isolatiemateriaal.

Mirsada Palalic, voorzitter van de Stichting Meldpunt Purslachtoffers, is blij met de aandacht in Den Haag, maar gematigd enthousiast over de toezeggingen van de minister.

“Het is goed dat ze het Bouwbesluit aanpast, maar nog steeds heb ik niet de indruk dat ze het probleem echt serieus neemt. Bovendien. Wat heb je aan regels als die niet worden nageleefd. En wie garandeert dat ze worden nageleefd?”

Palalic heeft de indruk dat minister Ollongren geen idee heeft hoe groot het probleem is. “Het ontbreekt nog steeds aan één inventarisatiepunt, terwijl dat jaren geleden al wel was toegezegd. Het gevolg daarvan is dat niemand een totaalbeeld heeft van het aantal gezondheidsklachten.”

Verwarrende cijfers

In de reactie op Kamervragen schrijft minister Ollongren dat er tussen 2015 en 2016 vier klachten binnenkwamen bij de GGD ’s in Nederland. Palalic las die cijfers met verbazing.

“Bij de lancering van het medisch protocol (waarmee slachtoffers kunnen aantonen of ze ziek werden van de gespoten purschuim) waren dat er nog nul. Wat is het nou? Ik vind het schandalig dat er kennelijk zo rommelig met cijfers wordt omgegaan.”

Palalic vult aan dat er bij het Meldpunt Purslachtoffers en bij ECEMed in diezelfde periode tientallen klachten binnenkwamen.

Hoezo 2 uur?

Kritiek heeft Palalic ook op de aangekondigde regels zelf. Isolatiebedrijven moeten straks bewoners verplicht adviseren om hun woning tijdens de werkzaamheden en tot twee uur daarna te verlaten. Palalic vraagt zich af waar die tijdsperiode op is gebaseerd.

“De minister volgt daarmee het advies van de industrie. Maar de GGD raadt mensen met astma aan om 24 uur lang niet in hun woning te zijn en in Amerika hebben ze het zelfs over 72 uur voor alle bewoners.”

Palalic vindt dat de minister serieus naar alternatieven moet kijken. “Daarnaast moeten de huidige slachtoffers worden gecompenseerd door de industrie.”

Ook de overheid heeft als subsidieverlener een rol bij het afwikkelen van klachten en schadevergoedingen, stelt ze.

Rechtszaak

De Stichting Meldpunt Purslachtoffers overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat. “We willen de overheid onder meer aansprakelijk stellen op grond van artikel 22 van de Grondwet. Daarin staat dat de overheid maatregelen moet treffen ter bevordering van de Volksgezondheid en moet zorgen voor goede woningen.”

De Tweede Kamer gaat volgende week met minister Ollongren in debat over bouwregels en energiebesparing. Eigenlijk zou dat debat vandaag plaatsvinden. De SP heeft al aangekondigd de minister te ondervragen over gespoten purschuim.

 


Meer verhalen uit deze serie

Minister grijpt in na publicaties over gespoten purschuim

Pluimers: Heksenjacht op gespoten purschuim is pure oplichterij

De eenzame strijd tegen de purschuim-industrie

Kamer wil opheldering over gevaren gespoten purschuim

Isolatiebedrijven schenden regels gespoten purschuim

Gespoten purschuim potentiele sluipmoordenaar

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel