nieuws

Onderzoek RUG onder bouwers: ‘Stop met bezuinigen en geef innovatie meer kans’

bouwbreed 2011

Onderzoek RUG onder bouwers: ‘Stop met bezuinigen en geef innovatie meer kans’
Waarom de bouw niet innovatief is

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hield een onderzoek onder de leden van Bouwend Nederland. Onderwerp: innovatie en het vermeende gebrek daaraan in de bouw. Uitkomst: het is de hoogste tijd dat de bouwsector weer gaat innoveren. Op papier zijn alle ingrediënten daarvoor aanwezig, maar bouwbedrijven blijven vasthouden aan strikte kostenbesparingen die hen door de crisis hielpen.

Killian McCarthy en Thijs Broekhuizen van de RUG deden een jaar lang onderzoek naar de bouw en hielden daarvoor onder meer een enquête onder de vierduizend leden van Bouwend Nederland.

Kostenbesparing en uitbesteding kregen de voorkeur boven investeringen in nieuwe kennis en technologie.

Hun visie: de financiële crisis veroorzaakte een hevige prijsconcurrentie in de bouw. “Die ‘race-to-the-bottom’ had twee strategische gevolgen. Toegenomen concentratie in de sector als gevolg van faillissementen en fusies en overnames. En een gewijzigde investeringsagenda, waarbij kostenbesparing en uitbesteding de voorkeur kregen boven investeringen in nieuwe kennis en technologie. Beide ontwikkelingen zijn schadelijk voor de bouw, en daarmee voor de industrie en de hele Nederlandse economie”, stellen McCarthy en Broekhuizen.

Op dit moment lijken bouwbedrijven alleen maar op zoek naar manieren om kosten te besparen. Dat is broodnodig in tijden van recessie, maar je kunt een onderneming zo nooit laten groeien.

“Ga dringend aan de slag met innovatie”, adviseren de onderzoekers de bouwsector. “Op dit moment lijken bouwbedrijven alleen maar op zoek naar manieren om kosten te besparen. Dat is broodnodig in tijden van recessie, maar je kunt een onderneming zo nooit laten groeien. De bouw moet investeren in nieuwe kennis, nieuwe technologie en nieuwe producten en diensten. De opbloei van de economie biedt bouwbedrijven ruimte om te experimenteren.”

Aanbestedingen laten nog altijd weinig ruimte voor innovatieve oplossingen

Bouwend Nederland reageert op de eigen site op het onderzoek en wijst er op dat aanbestedingen nog altijd weinig ruimte laten voor innovatieve oplossingen. “Leden van Bouwend Nederland signaleren dit al een tijdje. Zoals de onderzoekers concluderen zijn er voldoende innovaties maar worden ze nog niet altijd toegepast. Veel innovaties blijven door de beperkte uitvraag op de plank liggen. Goed voorbeeld hiervan zijn de oplossingen die de bouw- en infrasector heeft ontwikkeld voor het herstel van aardbevingsschade”.

Alle ingrediënten zijn aanwezig: bouwbedrijven hebben het geld en de ervaring.

Toch zijn de onderzoekers kritisch. Ze vinden het opvallend dat in de bouw op papier aan alle randvoorwaarden is voldaan om te komen tot succesvolle innovatie. McCarthy: “Alle ingrediënten zijn aanwezig: bouwbedrijven hebben het geld en de ervaring. Bovendien kent de bouw een cultuur en traditie van samenwerken. We zouden veel meer innovaties van deze sector mogen verwachten dan we terugzagen in ons onderzoek.”

In hun blog Strategies for Increasing Profitability: Insights from the Construction Industry bespreken de onderzoekers de voor- en nadelen van vijf strategieën om de winstgevendheid in de bouw te vergroten. Een pdf van het onderzoek staat hier.

Het onderzoek werd gefinancierd door NWO en uitgevoerd in  samenwerking met Bouwend Nederland, Architectenbureau van Manen en Zwart BV, Branchevereniging van Architectenbureaus (BNA) en de afdeling Economische Zaken van de Gemeente Groningen.

Reageer op dit artikel