nieuws

Snel duidelijkheid over ‘privatisering’ bouwtoezicht

bouwbreed 3192

Snel duidelijkheid over ‘privatisering’ bouwtoezicht
4.1.2P1

Minister Ollongren wil snel duidelijkheid scheppen over de voortgang van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. “Binnenkort hoop ik een brief aan de Eerste Kamer te sturen”, zei ze donderdagmiddag tijdens een bouwdebat.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen strandde vorig jaar in de Eerste Kamer. De senaat vond dat het wetsvoorstel te veel op twee gedachten hinkte. Sindsdien is onduidelijk of de wet überhaupt ooit nog het licht zou zien.

Die kant lijkt het wel op te gaan, afgaande op uitspraken van minister Kajsa Ollongren, dondermiddag tijdens een debat over energiebesparing en bouwregels in Den Haag.

Binnenkort schrijft ze een brief aan de Eerste Kamer. Bovendien biedt de wet volgens Ollongren antwoord op verschillende vraagstukken met betrekking tot verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid.

En precies dat is momenteel een groot issue na bouwongevallen of prutswerk. Wie waar over gaat, is onduidelijk, vindt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Als Ollongren inderdaad doorgaat met de wet, die de positie van consumenten en opdrachtgevers moet versterken, kan ze op steun rekenen van de VVD. Die vindt het “jammer” dat de wet vertraging opliep.

De SP is iets minder enthousiast. Die partij wil de positie van consumenten wel versterken, maar gelooft niet in een wereld van privaat bouwtoezicht.

Helemaal privaat zal een eventueel nieuw stelsel oerigens niet worden. De wet introduceert namelijk een speciale overheidsinstantie die controle-methoden van marktpartijen moet goedkeuren.

Tempo graag

Tijdens het debat kwam ook het bouwtempo aan de orde. Vooral de VVD en het CDA maken zich daar zorgen over. Ze willen dan ook dat de minister snel het aantal harde bouwplannen in beeld brengt.

“Het liefst voor 1 april”, verzuchtte Daniel Koerhuis, van de VVD.

Dat gaat niet lukken, antwoordde de minister. “We moeten namelijk overal gegevens ophalen. Bij provincies, maar ook bij gemeenten.”

Minister Ollongren: Kom snel met brief naar Eerste Kamer

Hoe de minister de woningbouw wil aanzwengelen, is ook nog onduidelijk. Ollongren benadrukte: “Het wordt niet een plan dat we vanuit Den Haag over het land heen leggen. In totaal moet het wel tot voldoende woningbouw leiden.”

Purschuim

De dochter van een sterrenkundige is overigens ook van plan om regeltjes met betrekking tot energiebesparing allemaal te bundelen en op te nemen in het Bouwbesluit.

Bijna energieneutraal bouwen wordt in 2020 verplicht. Ollongren heeft geen behoefte om die regels eerder in te voeren.

Stil stond de Kamer ook nog bij de risico’s van gespoten purschuim. De SP dringt aan op een schadefonds voor slachtoffers en wil dat de minister ‘veiligere’ alternatieven gaat promoten.

Ollongren voelt daar niets voor. “Elk materiaal heeft voor- en nadelen.” Wel neemt ze verwerkingsregels op in het Bouwbesluit. 

Zorgen zijn er ook over de slagkracht van corporaties. Verschillende partijen vrezen dat corporaties steeds minder geld overhouden voor het verduurzamen van bestaande huizen.

Reageer op dit artikel