nieuws

‘Klimaatverandering is grootste gevaar ooit’

bouwbreed Premium 2251

‘Klimaatverandering is grootste gevaar ooit’
klimaatverandering

Waren mensen kleiner van stuk, dan zou de woningbouw met heel wat minder materiaal toekunnen. Om kleine mensen te kleden is ook minder textiel nodig. Kleinere mensen gebruiken minder grondstoffen en minder energie. Dus waar wachten we op? Wetenschappers, breng onze lichaamslengte terug tot maximaal één meter vijftig! Zeker weten dat de CO2 emissie dan met sprongen omlaag gaat.

Een artistieke grap? Cabareteske science fiction ? In ieder geval was het een prikkelende oproep waarmee ontwerper, kunstenaar en radicaal ecolooog Arne Hendriks het ‘Change is happening’ seminar in Ahoy’ afsloot.

De bijeenkomst, georganiseerd door ABN Amro bank, was bedoeld om ondernemers te doordringen van de noodzaak om de klimaatverandering een halt toe te roepen. In de zaal zo’n vijfhonderd vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen uit tal van sectoren zoals retail, landbouw, onderwijs, vastgoed en bouw.

Bedrijfsleven lijkt de aansporing “act responsible, think sustainable” hoogst serieus te nemen

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt de aansporing “act responsible, think sustainable” die de bank aan het seminar had meegegeven hoogst serieus te nemen. Duurzaamheid zit in ons DNA, gaf 32 procent van de aanwezigen te kennen. Zijn we mee bezig, zei nog eens 43 procent. En 52 procent verklaarde zich grote zorgen te maken om de klimaatverandering.

Deze cijfers gingen over het scherm nog voordat poolreizigster Bernice Notenboom het podium had betreden om met verontrustende beelden aan te tonen hoezeer de klimaatverandering bezig is de Noordpool te verwoesten. “De pool is in tien jaar tijd een heel andere wereld geworden,” kon zij vanuit eigen waarneming melden. De invloed op andere milieus is rampzalig.

In een weinig opwekkend betoog meldde Notenboom dat er nooit eerder zoveel CO2 in de atmosfeer werd gemeten als in 2017. “En er komt alleen maar méér bij, alle internationale beloften en afspraken ten spijt. Nooit ook vonden er zoveel natuurrampen plaats als in het voorbije jaar, met honderden miljarden schade. Hoe lang kunnen verzekeringsmaatschappijen dat blijven vergoeden?”

Boodschap is even helder als indringend: er moet snel iets gebeuren om klimaatverandering te keren

Notenbooms boodschap is even helder als indringend: de klimaatverandering is het grootste gevaar dat de mensheid ooit heeft bedreigd. Er moet snel iets gebeuren om deze ontwikkeling te keren. Omdat de politiek twijfelt en aarzelt, zal de daadkracht volgens Notenboom allereerst van het bedrijfsleven moeten komen.

De voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord Ed Nijpels ziet de toekomst minder somber in. Hij gelooft stellig dat de energietransitie zal slagen. “Er zijn genoeg technische mogelijkheden om dat mogelijk te maken.” Maar er is inderdaad haast bij, geeft Nijpels toe. In dat verband kon hij melden dat hij het Midden- en kleinbedrijf zeer recent heeft aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen met de verplichting dat zij voortaan jaarlijks hun maatregelen op het gebied van energiebesparing moeten melden.

Energie besparen is maar één facet van duurzaam ondernemen. Om te laten zien wat er zoal mogelijk is, had de bank drie pioniers geselecteerd die het roer radicaal omgooiden om zich toe te leggen op honderd procent groene producten. Aart van Veller begon Vandebron, dat het opwekken en gebruik van groene energie van Nederlandse bodem stimuleert en Jaap Korteweg richtte De Vegetarische Slager op en verkoopt vlees dat van plantaardig materiaal is gemaakt en dat dus niet bijdraagt aan mest- en CO2-problemen. Ook de start up Spireaux van Tim van Koolwijk produceert voedsel nagenoeg zonder CO2-uitstoot: hij kweekt eetbare bacteriën.

Het seminar was allereerst bedoeld om ondernemers te doordringen van de urgentie om een bijdrage te leveren aan de energietransitie en de CO2-reductie. Het is aan de ondernemingen zelf om te bepalen hoe zij die doelen willen bereiken.

ABN AMRO werpt zich op als bemiddelaar en zal zijn kennis graag delen. Aan de Zuidas opende de bank voor dit doel het paviljoen Circl, een maximaal circulair gebouwde ruimte. Met hergebruikte materialen, tweedehands producten en heel veel hout (biomassa). Ondernemers die de weg naar de circulaire economie willen inslaan, kunnen zich in deze inspirerende ruimte laten adviseren.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor zo’n veertig procent van de CO2-uitstoot

Veel Nederlandse bedrijven, daaronder alle grote bouwconcerns, zijn er al op bezoek geweest, vertelt Petran van Heel, Sector Banker Bouw en Real Estate bij ABN AMRO. Overheidsbeleid is dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zal zijn en de bouw speelt een sleutelrol in die transformatie. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor zo’n veertig procent van de CO2-uitstoot. “Energiebesparing en grondstofbewustzijn in bouw en vastgoed kunnen een enorm verschil maken,” aldus Van Heel.

Er is  al geopperd dat de overheid vanaf 2023 consequent circulair zou moeten aanbesteden. “Dat is al over vijf jaar. Dat dwingt de bouw om snel keuzes te maken. Keuzes met kansen”, stelt Van Heel. Zijn advies: “Verduurzaam je energiegebruik en denk beter na over de inzet van grondstoffen. Begin desnoods klein, maar begin.”

Reageer op dit artikel