nieuws

Hoe serieus gaat het ministerie de problemen met aanbesteden aanpakken?

bouwbreed 1430

Hoe serieus gaat het ministerie de problemen met aanbesteden aanpakken?

Gaat het ministerie van Economische Zaken het gedoe rond aanbesteden nu eindelijk doorbreken? Aanjager Matthijs Huizing overhandigt zijn actieagenda vrijdag aan staatssecretaris Mona Keijzer. “Zorgelijk”, noemt hij de praktijk van het aanbesteden.

Het oud-Kamerlid is eind 2016 door minister Kamp aan het werk gezet en moet zijn bevindingen inleveren bij een nieuwe staatssecretaris. Cobouw publiceerde november vorig jaar het toen nog vertrouwelijke rapport met het actieprogramma.

Lastig is dat de problemen in de praktijk vooral het gevolg zijn van een gebrekkige uitvoering. Het aanbesteden gaat gepaard met een scala van ergernissen: onnodig clusteren, eenzijdige contractvoorwaarden, hoge tenderkosten en fouten in de procedures.

Actieprogramma is polder-productie

De agenda is een echte polder-productie en tot stand gekomen in regionale en landelijke teams met ondernemers, inkopers van bijvoorbeeld gemeenten, brancheorganisaties zoals VNO-NCW en MKB-Nederland en aanbestedingsjuristen.

Opvallend is dat de presentatie van de actieagenda vrijdag wordt gecombineerd met een bezoek aan het bedrijf NPSP, dat zich specialiseerde in duurzame fietspaddenstoelen en verkeersborden. Een voorbeeld van een mkb-onderneming die afgelopen jaren wel succesvol wist in te schrijven bij openbare tenders.

Ondernemers haken af bij tenders

Veel andere mkb-ers wagen zich niet eens meer aan openbare aanbestedingen. “Aanbesteden heeft een slecht imago met als gevolg dat ondernemers afhaken en de overheid niet het maximale resultaat behaalt”, concludeert Huizing. Publieke opdrachtgevers besteden jaarlijks voor 73 miljard euro aan, maar het onderwerp is ingewikkeld en trekt nauwelijks aandacht bij het grote publiek.

Alleen als projecten gierend uit de klauwen lopen, moeten bestuurders opstappen, zoals afgelopen week  gedeputeerde Verbeek in Utrecht om de Uithoflijn die 64 miljoen euro duurder uitpakt.

Hoe urgent is aanbesteden?

Of de praktijk van het aanbesteden nu echt gaat veranderen, valt of staat nu met de wil om de agenda uit te rollen. Ook de mate van politieke urgentie zal komend jaar moeten blijken. Feit is dat het onderwerp mededinging bij het nieuwe kabinet is gedegradeerd van minister naar staatssecretaris en dat doet het ergste vermoeden.

Daar staat tegenover dat de minister zijn handen vol heeft aan het klimaatdossier en dat de staatssecretaris het onderwerp marktordening bovenaan haar prioriteitenlijst heeft staan. Ook de kop van de uitnodiging  ‘Ondernemers en inkopers aan beter aanbesteden’ is veelbelovend.

Lees hier alvast de uitgelekte versie van de Agenda

Vrijdag volgt op de Cobouw-site verslag van de presentatie van Huizing, inclusief een eerste reactie van de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel