nieuws

Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’

bouwbreed 4201

Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’

Als jonkie kwam Bianca Seekles (43), directievoorzitter van ERA Contour, in 2000 het bedrijf binnen. Inmiddels is ze achttien jaar verder en heeft ze zich ontwikkeld tot directievoorzitter. Als leider van een van de grootste ontwikkelende bouwers van Nederland, heeft Seekles de hoge positie in de Cobouw Top50 vrouwen in de bouw met verve veroverd.

Niet strak in het pak, of gekleed in rok met hakken, maar in een spijkerbroek en een trui. Zo presenteert Bianca Seekles zich tijdens het interview met Cobouw. En dat past bij haar, zegt ze zelf. “Ik denk dat ik niet de typische bouwdirecteur ben zoals veel mensen die voor ogen hebben. Soms zie ik mezelf tussen andere bouwdirecteuren en dan denk ik wel eens: ik ben toch wel een beetje een vreemde eend in de bijt”, zegt Seekles met een grote glimlach op haar gezicht.

‘Een vrouw wordt onthouden’

En zeker niet alleen anders omdat ze een vrouw is. Al heeft het feit dat ze als vrouw altijd tussen veel mannen heeft gewerkt, haar ook zeker wel geholpen in haar loopbaan. “Ik heb eerder altijd ervaren dat het best wel handig is een vrouw te zijn”, lacht ze. “Als je als vrouw een vergadering binnenloopt met allemaal mannen, dan val je natuurlijk best op. Al moet je natuurlijk wél beschikken over de juiste inhoud. En juist daar heb ik altijd heel hard aan gewerkt, mijn eigen visie ontwikkelen op ons mooie vakgebied. En je daar dan ook hard voor maken. Dat heeft allemaal geholpen de positie te bereiken die ik nu heb.”

Seekles heeft in de achttien jaar dat ze bij ERA Contour werkt, nooit last gehad van het feit dat ze een vrouw is. “Nee”, knikt ze stellig. “Ik ben nooit anders behandeld. Althans… Toen ik directeur zou gaan worden werd ik wel een keer gevraagd deel te nemen aan een panel tijdens een intern congres. Later heb ik wel eens gehoord dat dat een soort test was om te kijken of ik me ook op zo’n podium staande zou kunnen houden. Maar of dat waar is en of dit met mijn vrouw zijn te maken had weet ik niet zeker.”

Veel vrouwen bij ERA Contour

Seekles was een van de eerste vrouwelijke directeuren bij TBI. Sinds 2016 is ze ook directievoorzitter. Toch is ze lang niet de enige vrouw in het bedrijf. Bij ERA Contour werken in vergelijking met veel andere bouwbedrijven aardig wat vrouwen, vertelt de directievoorzitter. “Al jarenlang wordt bij ERA Contour gekozen voor de beste mensen voor een bepaalde positie, dus we gaan voor kwaliteit en zeker niet specifiek voor een man of een vrouw. Dat speelt helemaal niet bij ons en ook mijn collega directieleden staan hier echt honderd procent voor. Dit is de cultuur van ons bedrijf en dat heeft er waarschijnlijk ook wel aan bijgedragen dat ik hier nooit last heb gehad van het feit dat ik een vrouw ben.”

‘Nog steeds veel mannelijke directeuren’

Bij andere bouwbedrijven en ontwikkelaars ziet Seekles nog niet heel veel vrouwen in de top. “Als ik bijvoorbeeld naar een bijeenkomst ga van de Neprom, de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars, zie ik dat het overgrote deel van alle directeuren een man is. In de laag van het aanstormend talent zie ik wel steeds meer vrouwen.”

Maar is dat erg, zijn er wel echt meer vrouwen nodig? “Ik denk dat vrouwen zeker iets kunnen bijdragen”, antwoordt Seekles. “Als een vrouw iets niet begrijpt tijdens een gesprek of in een vergadering, zal ze denk ik iets minder moeite hebben dat eerlijk te zeggen. Dat kan zorgen voor een andere sfeer aan tafel. Maar ook hierin vind ik het heel ingewikkeld dit te verbinden aan het zijn van een man of een vrouw, dit heeft toch vooral te maken met het karakter van iemand.”

‘Meer vrouwen gaat de bouw niet veranderen’

Het zijn volgens Seekles vooral deze kleine dingen waar vrouwen aan kunnen bijdragen. Want totaal andere beslissingen worden er niet door genomen en de bouw zal door meer vrouwen niet compleet veranderen, denkt ze. “Zo’n gigantische impact heeft het vrouwelijk geslacht niet hoor. Een uitdaging als de Transitieagenda zal ook echt niet vlotter gaan lopen door de bijdrage van meer vrouwen. Met meer vrouwen gaan we de bouw niet veranderen, met meer diversiteit wel. En dat gaat wat mij betreft over het meer omarmen van mensen die net even anders (durven te) denken of uit een totaal andere branche komen, etc. Op dit moment zie je een soort opleving van de emancipatie. Hoe meer we erover praten, hoe meer het een ‘ding’ wordt. En dat is echt niet mijn ding”, zegt ze stellig.

Toch vindt de directievoorzitter de Cobouw Top50 vrouwen in de bouw wel een goed initiatief. “Ik denk dat het vooral van belang is voor de bewustwording van jonge vrouwen. Dat we laten zien dat het kan, dat je als vrouw echt een hoge positie in de bouw kan bereiken. Als je het maar wil. Ik ben niet perse een voorvechter van meer vrouwen in de bouw, maar ik vind het wel belangrijk mensen te kunnen inspireren dat als je écht iets wilt, je het ook kunt bereiken”, besluit ze haar verhaal.

 


Bianca Seekles

Bianca Seekles werkt sinds 2000 bij ERA Contour. In de loop der jaren heeft ze diverse functies gehad en heeft ze zich uiteindelijk ontwikkeld tot directievoorzitter. Ze heeft, samen met haar collega’s van de afdeling Initiatief & Concept, ook aan de basis gestaan van de conceptontwikkeling in de bouw.

Seekles begon als ‘aankomend medewerker’ Marketing & Nieuwe projecten. Een afdeling waar in het begin best een beetje vreemd tegenaan gekeken werd. “Na een paar jaar heb ik de afdeling omgedoopt tot Initiatief & Concept en kreeg ik van de toenmalige directeur de ruimte te gaan bouwen aan een professionele conceptontwikkelingsafdeling. Later hebben we daar ook nog professionele communicatiemensen aan toegevoegd en was het team compleet”, vertelt Seekles.

“Wij dachten: we moeten veel meer gaan doen met de wensen van de consument en die vertalen in gewilde concepten”, vervolgt ze. “Het klinkt misschien raar, maar conceptontwikkeling bestond toen nog helemaal niet in ons vakgebied. Wel in andere sectoren natuurlijk, maar niet in de bouw. Vinex-wijken werden vol gebouwd zonder heel veel onderzoek naar de wensen van de mensen die er zouden gaan wonen. Als conceptontwikkelaars zijn we op een andere manier gaan nadenken over het maken van sterke plekken of buurten en over de leefstijl van de mensen die daar gaan wonen. Vooral voor de stedelijke vernieuwingsopgaven, waarin wij veelal actief zijn, is dat van groot belang. Dat is ontwikkelen op het scherpst van de snede.”

In 2011 werd Seekles Adjunct directeur bij ERA Contour en twee jaar later promoveerde ze zich tot Directeur Identiteit & Vernieuwing. In 2014 werd ze statutair directeur en twee jaar later directievoorzitter.


De komende tijd besteedt Cobouw meer aandacht aan de vrouw in de bouw. Zo sprak Cobouw met een aantal topvrouwen en maakte een Top 50. Hou Cobouw in de gaten voor meer verhalen rondom dit thema.

Andere verhalen die nu al zijn verschenen:
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend

Reageer op dit artikel